Микропластмасите се добраха и до човешките сърца

Микропластмасите се добраха и до човешките сърца

Според изследване, публикувано в списание Environmental Science & Technology, китайски учени за първи път са открили огромно количество микропластмасови частици в човешкото сърце и вътрешните му тъкани

Все още не е известно как това се отразява на работата на сърцето, пише порталът IFLScience.

Учени от болница в Пекин събраха проби от сърдечна тъкан от 15 пациенти, претърпели сърдечна операция, и взеха кръвни проби преди и след операцията.

Използвайки различни техники за изобразяване, учените са открили десетки до хиляди микропластмасови частици в повечето проби от сърдечна тъкан.

Според проучването някои микропластмасови частици са попаднали в тъканите по време на операция, но учените са открили доказателства, че много пластмаса е попаднала в сърцето преди операцията. Във всички кръвни проби са открити микропластмаси, но в кръвта, взета след операцията, тези частици са по-малки и имат различен вид, казаха учените.

Изследвайки проби от сърдечна тъкан, учените откриха 9 вида пластмаса в пет вида тъкани. Те смятат, че тази микропластмаса е попаднала в сърцето още преди операцията. Изследователите са открили микроскопични частици от пластмаса, която обикновено се използва като нечуплива алтернатива на стъклото, във видове тъкани, където чужди частици са изключени чрез операция.

Намерени са и частици от полиетилен терефталат, който се използва в шивашките работи и при създаването на пластмасови контейнери за храна. Открит е и поливинилхлорид, който се използва в строителството.

Според учените фактът, че за първи път са успели да открият микропластмаса в човешкото сърце, е много тревожен.

Сега трябва да се направят повече изследвания, за да се разбере как тези частици попадат в тъканите на сърцето и как влияят върху функционирането на този орган.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: