Маймунска шарка: как да се предпазите и какво да правите при симптоми

Маймунска шарка: как да се предпазите и какво да правите при симптоми Снимка: visualcapitalist.com

Броят на потвърдените случаи на маймунска шарка в Европа и Северна Америка нараства, макар че заболяването обикновено е ограничено в Африка.

Причинява се от вирус, който е свързан с едрата шарка, но е по-малко смъртоносен, предупреждава Euronews. Заболяването обикновено продължава две до четири седмици, а симптомите се появят от 5 до 21 дни след инфектиране.

Как може да се заразите с маймунска шарка? Обикновено заболяването засяга хора, които са били в контакт със заразени животни - например след ухапване, одраскване или консумация на сурово животинско месо.

Маймунската шарка се предава и от човек на човек, най-вече по три начина: вдишване на дихателни капчици; директно докосване на заразен човек; и по-рядко чрез непряк контакт – например от дрехи или бельо, които са били в контакт с течност от раните на заразения.

Дихателното предаване предполага вдишване на големи капчици, които не се задържат във въздуха и не се разпространяват надалеч. Така че, за да се заразите, трябва да сте били в продължителен интимен контакт с инфектирания. Заразяването чрез допир също изисква близък личен контакт - кожа до кожа или целувка. 

Вирусът не се счита за инфекция, предавана по полов път и предаването му чрез сперма по време на полов акт не е установено, но е факт, че повечето случаи са резултат от разпространение при секс, най-често сред мъже с нетрадиционна сексуална ориентация.

Как да се предпазите от маймунска шарка? Здравните експерти смятат, че рисковете за широката общественост са ниски, но предлагат редица предпазни мерки, които всеки може да предприеме, а именно:

Мийте редовно ръцете си с вода и сапун или използвайте дезинфектант за ръце на алкохолна основа. Използвайте лични предпазни средства, когато се грижите за хора, доказано заразени с вируса на маймунската шарка. 

Яжте само добре сготвено месо. Не се приближавайте до диви или бездомни животни, включително мъртви животни, или такива, които изглеждат зле. Не яжте и не докосвайте месо от диви животни.

Не споделяйте спално бельо или кърпи с хора, които са зле и може да имат маймунска шарка. Не поддържайте близък контакт с такива хора.

Ако вашата държава предлага ваксиниране и считате, че сте в рискова група, ваксинирайте се.

Какво трябва да направите, ако хванете маймунска шарка? Първоначалните симптоми обикновено са главоболие, мускулни болки, подуване, болки в гърба и треска и се появяват от 5 до 21 дни след контакт с източника на заразата. След това в рамките на 1 до 5 дни обикновено се появяват лезии и обриви по цялото тяло, които постепенно се превръщат в подутини и образуват мехури, изпълнени с белезникава течност, които се пукат. Тази течност може да е заразна.

Ако имате тези симптоми или подозирате, че може да сте се заразили с маймунска шарка, трябва да се изолирате от физически контакт с други хора и незабавно да потърсите медицинска помощ. При лечение възстановяването става в рамките на две до четири седмици.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: