Експерти: Няма нужда да се перат маските от плат при 60 градуса

Експерти: Няма нужда да се перат маските от плат при 60 градуса Снимка: Pixabay

За това пък е задължително маските да се сменят, когато се навлажнят, и никога да не се носят повече от един ден.

Прането на маските за многократна употреба при 60 ° „не е оправдано" – с такова становище излезе Националната медицинска академия на Франция. Оттам призоваха да се  разпространят „лесни за разбиране правила" относно предпазните средства срещу предаването на коронавирус. „Настоящите епидемиологични показатели, които прогнозират, че сегашната епидемична ситуация ще бъде продължителна, налагат носенето на маската да се интегрира в ежедневните жестове, като направи нейното ползване разбираемо, приемливо и рутинно“, се казва в прессъобщение на Академията до френските медии.

Маските за многократна употреба „могат да се използват повторно след всеки цикъл на пране и сушене, стига качествата им (целостта на тъканта) да не са се променили“, се казва още в съобщението.

 

От френската Национална медицинска академия смятат, че маските за многократна употреба трябва да бъдат предпочитани в публичното пространство от икономическа и екологична гледна точка. Експертите същевременно препоръчват маските за еднократна употреба, станали известни още и като „хирургически", да се запазят само за „болни хора или такива в изолация", както и за „дейности, свързани с грижата за болните".

 

„Останалите маски имат малко по-лошо качество от хирургическите по отношение на филтрирането, но те обикновено предлагат по-добър комфорт и възможност да се „диша“, уверяват от Академията.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: