Скандал в Уганда заради угояване на свине и пилета с лекарства за ХИВ

Скандал в Уганда заради угояване на свине и пилета с лекарства за ХИВ Снимка: monitor.co.ug

Националната агенция по лекарствата (NDA) призна, че разследване от 2014 г. е потвърдило практиката, но ситуацията не е била „раздухана”, за да не навреди на износа на храни от страната

Старшият инспектор на NDA каза пред парламента, че според подадената му информация, антиретровирусните лекарства (ARV) са давани на животните за лечение на африканска чума по свинете. Той потвърди, че за хората консумацията на храна с малки количества ARV може да бъде опасна, тъй като може да доведе до резистентност към ARV и при евентуална зараза с ХИВ/СПИН, лекарствата може да не подействат. Това е особен риск в страна, в която според ООН 1.4 милиона души живеят с вируса на ХИВ/СПИН.

Говорител на NDA обаче контрира, че работата на агенцията е да регулира лекарствата, а не храните за животни и отбеляза, че при риск за здравето на хората, обществеността е щяла да бъде предупредена.

Неотдавнашно изследване на Колежа по здравни науки при Makerere University, най-старият и престижен университет в Уганда, установи, че от тестваните количества, над  35% от пилешкото и 50% от свинското месо съдържат следи от ARV. Според проучването, животновъдите дават антиретровирусни лекарства на прасетата си, за да „растат и наддават по-бързо” и съответно, да се продават по-добре. 

От NDA заявиха, че са предприели някои мерки за спиране на злоупотребата с ARV, включително арести и наказателно преследване.

Случаят в Уганда обаче не е изолирано явление. През 2022 г. в Кения избухна скандал, след задържането на четирима души, използвали ARV при варене на алкохол. Консумиралите така приготвената напитка са били хоспитализирани, а „продукцията” - унищожена. По данни от 2017 г., заразените с ХИВ/СПИН в Кения са около 1.5 милиона души, като всяка година броят на младите жени, заразени с вируса, се увеличава с 21%.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: