Уникална терапия излекува американка от ХИВ

Уникална терапия излекува американка от ХИВ Снимка: yalemedicine.org

Пациентката е диагностицирана преди десет години, но след новаторско лечение в организма ѝ вече няма следи от ретровируса.

Екип американски учени, работещи в Международната мрежа за клинични изпитания за СПИН при деца и юноши (IMPAACT), наскоро съобщи, че след революционно лечение пациентка на средна възраст с ХИВ и последвала остра левкемия вече четири години не показва наличие на ХИВ-вируса, съобщи sciencealert.com. 

Това е трети подобен случай, като първите два са резултат от трансплантация на костен мозък. Пациентката на американския екип от 2017 г. е диагностицирана и с животозастрашаваща левкемия. Смесеният ѝ расов произход затруднил намирането на подходящ донор, така че учените прибегнали до друг източник на стволови клетки - кръв от пъпна връв, тъй като при този тип трансплантации не е необходимо перфектно имунологично съответствие между донор и реципиент.

Този вариант на лечение обаче отнема повече време, което може да е фатално за пациенти с ХИВ и левкемия, тъй като са подложени на постоянни инфекции. За да заобиколи този проблем, медицинският екип прибегнал до двупосочна стратегиявливане на кръв от съвместим роднина с цел временна защита и паралело вливане на стволови клетки от кръв от пъпната връв, които бавно да генерират здрави бели кръвни клетки за имунната система. Подбраната кръв от пъпна връв е предоставила и две важни мутации, които не допускат ХИВ-вируса до обекта му на поражение - белите кръвни клетки.

Три месеца след приложеното лечение, изследванията показали, че ХИВ-вирусът в организма на пациентката е напълно блокиран от новите ѝ устойчиви бели кръвни клетки. Оттогава вече четири години тя е спряла всички антиретровирусни лекарства и не показва признаци на активни ХИВ частици.

Оказва се, че приложени по този начин, стволовите клетки от кръв от пъпна връв са много по-успешна и по-универсална форма на терапия в сравнение с трансплантацията на кръвни стволови клетки от донор. Лечението намалява риска от рецидив, странични ефекти и реакции на отхвърляне, като пациентката е напуснала болницата само 17 дни след курса на терапия. 

Научният екип е представил резултатите си на тазгодишната Конференция за ретровируси и опортюнистични инфекции. Предстои публикация на изследването им, което носи надежда на близо 40 милиона души по света, заразени с ХИВ. Засега новата терапия е доказано работеща при пациенти, развили левкемия в резултат на ретровируса, но те не са малка част от ХИВ-позитивните, а и научният екип продължава работата си по метода, за да разшири параметрите му на действие.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: