Пети човек победи СПИН

Пети човек победи СПИН Снимка: everydayhealth.com

Учени потвърдиха, че т. нар. „пациент от Дюселдорф”, е трайно излекуван от Синдрома на придобитата имунна недостатъчност.

Въпреки че случаят с успешното лечение на 53-годишния германец беше обявен за първи път на конференция през 2019 г., тогава лекуващият екип все още не можеше да потвърди, че резултатите са окончателни. Вчера обаче в сп. „Nature Medicine“ учените обявиха, че четири години след лечението, в тялото на пациента от Дюселдорф все още няма откриваем вирус

„Това наистина е лек, а не просто дългосрочна ремисия“, казва д-р Бьорн-Ерик Оле Йенсен, който представи подробностите за случая в новата публикация..

Пациентът от Дюселдорф е един от петимата излекувани чрез трансплантация на стволови клетки - високорискова процедура, която цели ефективно заместване на имунната система на болния и обикновено се прилага само при пациенти с рак на кръвта, след изчерпване на всички други възможности. 

Процедурата е сложна, носи много рискове и е твърде рисковано да се предлага като лек за всеки с ХИВ - човешкият имунодефицитен вирус. В основата на метода е трансплантиране на стволови клетки от „специални” донори – около 1% от хората по света, които са резистентни към ХИВ. Те притежават устойчива на ХИВ мутация, която „изтрива” протеина CCR5, използван обикновено като „врата”, през която ХИВ навлиза в клетката.

Лечението е голямо предизвикателство, но макар все още да е „изключение от правилото“, трансплантацията на стволови клетки от резистентни към ХИВ донори очевидно е стъпка напред, смятат световноизвестни специалисти по инфекциозни болести. 

Над 38,4 милиона души по света живеят с ХИВ, който унищожава клетките на имунната система, така че засегнатите не могат да се преборят дори с най-леки инфекции. Съвременните лекарства държат вируса под контрол, осигурявайки на заболелите дълъг живот в добро общо здраве. Провеждат се и проучвания за ваксина, предотвратяваща ХИВ инфекцията и заболяването от СПИН - епидемията, която продължава вече 40 години.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: