Първи излекуван от ХИВ с трансплантация на „нормални“ стволови клетки

Първи излекуван от ХИВ с трансплантация на „нормални“ стволови клетки Снимка: onlinenigeria.com

„Пациентът от Женева“ е най-новият случай на елиминиране на вируса с терапията, прилагана обикновено при лечение на рак

Известни са още пет случая на излекувани от ХИВ с този метод (в Берлин, Лондон, Дюселдорф, Ню Йорк и Калифорния), но те са получили стволови клетки от донори с рядката генетична мутация CCR5, която блокира навлизането на ХИВ в клетките, уточнява Еuronews. 

Пациентът от Женева е трансплантиран през 2018 г.  с „нормални” стволови клетки, за да се бори с особено агресивна форма на левкемия. След трансплантацията лечението продължава с антиретровирусна терапия, която намалява количеството на ХИВ в кръвта. През ноември 2021 г. лекарите я спират и днес, 20 месеца по-късно, вирусът е неоткриваем в кръвните му проби.

Пациентът от Женева не е идентифициран публично, но се знае, че е бял мъж, диагностициран с ХИВ през 1990 г. В изявление той казва за трансплантацията: „Това, което се случва с мен, е великолепно, магическо“.

Случаят му е представен от Асиер Саез-Цирион от френския институт „Пастьор”, на научната конференция в Бризбейн, Австралия, която се организира от Международното общество по СПИН. Според Шарън Люин, преидент на организацията, случаят е „обещаващ“. Саез-Цирион казва, че ако и през следващите 12 месеца в кръвта на пациента от Женева не се открият следи от ХИВ, „вероятността за пълното му излекуване нараства значително”, но така или иначе ще бъде наблюдаван и след това. 

В два предишни случая в Бостън с трансплантация на „нормални“ стволови клетки, т.е., такива без генната мутация CCR5, ХИВ се завръща няколко месеца, след спирането на антиретровирусните лекарства.

Специалистите все пак са предпазливи и предупреждават, че трансплантацията на костен мозък, на която е бил подложен пациентът от Женева, е рискована и тежка операция и засега не може да се разглежда като опция за всички пациенти с ХИВ, а по-скоро като последна мярка за тези в животозастрашаващо състояние. 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: