От затвора до президенството: Най-младият президент в Африка положи клетва

От затвора до президенството: Най-младият президент в Африка положи клетва

В Сенегал се състоя церемония по встъпване в длъжност на най-младия лидер на държава на африканския континент. 44-годишният Басиру Диомайе Файе извървя пътя от затвора до президентския дворец

Встъпването в длъжност на най-младия лидер в Африка на поста президент се състоя в Сенегал. 44-годишният и по-рано малко известен Басиру Диомайе Файе за няколко седмици направи шеметно пътуване от затвора до двореца, съобщава Euronews.

Изборите, които се проведоха миналия месец, поставиха на изпитание репутацията на Сенегал като стабилна демокрация в Западна Африка - регион, разтърсван от държавни преврати и опити за преврати през последните години.

Файе беше освободен от затвора по-малко от две седмици преди гласуването, заедно със своя наставник и популярна опозиционна фигура Усман Сонко, след политическа амнистия, обявена от отиващия си президент Маки Сал.

Арестите им предизвикаха месеци на протести и опасения, че Сал ще се кандидатира за трети мандат, въпреки конституционните ограничения.

Правозащитни групи заявиха, че десетки хора са били убити и около 1000 са затворени.

В първата си реч като президент Файе припомни имената на загиналите и арестуваните по време на протестите и обеща да осигури по-голям суверенитет на Сенегал, като същевременно работи за осигуряване на просперитета на страната.

„Осъзнавам, че резултатите от изборите отразяват дълбокото желание за промяна на системата", каза той.

Това е първата изборна длъжност на Файе, който е бивш данъчен инспектор. Възходът му отразява широко разпространеното разочарование сред младежта в Сенегал от посоката на развитие на страната – общо мнение в цяла Африка, където живее най-младото население в света и редица лидери, които мнозина обвиняват, че са се вкопчили във властта от десетилетия.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: