След преврата: държавите от Западна Африка одобриха въоръжена намеса в Нигер

След преврата: държавите от Западна Африка одобриха въоръжена намеса в Нигер Снимка: thenationonlineng.net

"Възможно най-скоро" ще бъдат разположени сили в готовност, реши на вчерашната си среща блокът на западноафриканските страни (ECOWAS)

Лидерите на регионалния икономически съюз не посочиха подробности за мащаба на силите, но уточниха, че ще бъдат използвани като "последна мярка". Военната хунта завзе властта в Нигер на 26 юли, а „ECOWAS не може да приеме това и възнамерява да се намеси, за да възстанови конституционния ред”казаха пред ВВС участници в срещата.

ECOWAS постави краен срок за това миналата неделя, но водачите на преврата го пренебрегнаха, предупредиха, че ще се защитават срещу всякаква намеса и назначиха нов управляващ кабинета. Пред BBC Абдел Муса, комисарят по сигурността на западноафриканския блок, изрази съжалението си, че водачите на преврата не желаят пряк контакт с ECOWAS, което затруднява преговорите, но беше категоричен, че съюзът няма да позволи завземане на властта чрез преврат и че правомощията на демократично избраното правителство трябва да бъдат възстановени.

Преди вчерашната среща, мюсюлмански духовници от Северна Нигерия, призоваха да не се използва сила, но след разговорите и те се съглаасиха, че нито една опция не е изключена, „в това число използване на сила като последна мярка - ако ние не го направим, друг няма да го направи вместо нас”.

САЩ и ООН са загрижени за здравето и безопасността на сваления президент Мохамед Базум, който повече от две седмици е под домашен арест. Двете страни имат военни бази в Нигер, като част от защитата срещу джихадистките групи в региона на Сахел. Заместник-държавният секретар на САЩ Виктория Нюланд вече посети Нигер, за да предупреди водачите на хунтата, че рискуват САЩ да спре милиардите помощи за страната.

Междувременно, различни източници, включително държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен, посочиха, че руската ЧВК Wagner се възползва от ситуацията, за да предложи „услугите” си на военната хунта и да намери ново поле за дейност – и нова сфера на влияние - в Африка след Либия, Судан, Централноафриканската република, Мали, Буркина Фасо, Мадакаскар и Мозамбик. Снимки от дните след преврата показаха пред света тълпи по улиците на Нигер, с руски знамена и портрети на Владимир Путин.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: