Изследване: Доверието на германците в демокрацията пада драстично

Изследване: Доверието на германците в демокрацията пада драстично Снимка: https://pixabay.com/

Повече от 70 процента от анкетираните смятат, че водещите хора в политиката и медиите живеят в свой собствен свят и гледат с пренебрежение на другите граждани

Доверието на германците в демокрацията е в драстичен спад, според изследване, поръчано от фондация Кьорбер, предава Хина.

Докато през есента на 2021 г. една трета от анкетираните казаха, че изобщо не вярват или съвсем малко вярват в германската демокрация, това лято 54 процента от тях казаха това.

Все по-малко са хората, които вярват на политическите партии.

През 2020 г. 29 на сто от германците са били на това мнение, през 2021 г. процентът е спаднал до 20 на сто, а сега е достигнал девет процента.

Около 90 процента от анкетираните казват, че свободата и равенството, както и свободата на изразяване и свободните и честни избори са важни за тях.

Тревожно развитие

В същото време обаче 71 процента от анкетираните смятат, че водещите хора в политиката и медиите живеят в свой собствен свят и гледат с пренебрежение на другите граждани.

Според Свен Тецлаф, ръководител на отдела за демокрация, приобщаване и сближаване на фондацията, резултатите от проучването показват, че доверието на германците в демокрацията и нейните институции е в рязък спад.

В комбинация с икономическите проблеми това е много тревожно развитие“, каза той.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: