Петима германци са обвинени в опит за отвличане и държавен преврат

Петима германци са обвинени в опит за отвличане и държавен преврат Снимка: polishnews.co.uk

Те са заподозрени в намерението да отвлекат министъра на здравеопазването Карл Лаутербах, да свалят правителството и да изберат нов държавен лидер.

Според германската прокуратура, престъплението, в което са обвинени петимата, е държавна измяна и престъпен заговор. Освен планираното отвличане, те са били готови и да убиват, каза вчера в изявлението си главният прокурор на федералната република.

„Петорката” в състав четирима мъже и една жена, е сформирана преди една година. Целта им е била "чрез насилие да провокират в Германия условия, подобни на гражданска война". Обект на насилствените действия всъщност е било не само законното немско правителство, но въобще държавното устройство, основано на парламентарната демокрация, която петимата възнамерявали да заменят, възстановявайки авторитарния германски райх от XIX век, пише Reuters, позовавайки се на изявлението на прокуратурата. 

Петимата крайнодесни радикали са в ареста от миналата година, когато властите за първи път разкриха подробности около предполагаемия заговор. Според прокуратурата, заподозрените са се обучавали активно и са формирали два отделни клона на групата си - военен и административен.

Планът им е включвал три етапа. Конспираторите са възнамерявали да спрат електричеството в цялата страна, разрушавайки главни енергийни съоръжения, да отвлекат министъра на здравеопазването Карл Лаутербах, ако е необходимо - да убият бодигардовете му, и след това да свикат митинг, на който да обявят свалянето на правителството и назначаването на нов държавен лидер.

Идеологията на групата е „оформена“ от обвинената жена, идентифицирана само като Елизабет Р., и е съсредоточена върху убеждението, че съвременната германска държава не е легитимна. Властите твърдят, че петимата радикали са свързани с групи, които се противопоставяха на COVID-ограниченията, както и с крайнодясното движение „Райхсбюргер” (Граждани на Райха), което също отрича съществуването на модерната германска държава и отхвърля демократичните институции на Германия, привличайки значителна маса последователи.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: