Отново противоречиви новини за сложните отношения на бунтаря Пригожин с Кремъл

Отново противоречиви новини за сложните отношения на бунтаря Пригожин с Кремъл Снимка: straitstimes.com

Александър Лукашенко обяви, че шефът на ЧВК Wagner е в Санкт Петербург, а в Беларус няма бойци от наемническата му армия

Показвайки известна информираност, Лукашенко обясни днес пред беларуската информационна агенция БелТА: „Що се отнася до Евгений Пригожин, той е в Санкт Петербург. Къде е тази сутрин? Може би е отишъл в Москва... Доколкото съм информиран, бойците на ЧВК Wagner са в лагерите си. В постоянните си лагери, където се възстановяват, след изтеглянето от фронта“.

Беларуският президент разкри и съдържанието на последния си разговор по телефона с Пригожин от вчера: „Той ми каза едно нещо: „Ние ще работим за доброто на Русия и ще изпълним своя дълг докрай.

Беларуският лидер уверява, че шефът на ЧВК е на свобода. „Какво ще стане с него след това? Е, всичко се случва в живота. Но ако мислите, че Путин е толкова злонамерен и отмъстителен, че утре Пригожин ще бъде убит… Не, това няма да се случи“, каза президентът на Беларус и добави, че скоро ще се срещне с президента на Руската федерация и ще обсъди ситуация с ЧВК Wagner.

Пригожин вдигна въоръжен бунт на 23 юни, организирайки поход към Москва, който бързо приключи. Частите на ЧВК Wagner спряха на 200 км преди руската столица и шефът им разпореди на наемниците да се върнат в лагерите си. Лукашенко тогава съобщи, че по искане на Кремъл е преговарял с бунтовника, като едно от разкритите условия на споразумението беше ЧВК Wagner да се премести в Беларус. На наемниците е било предложено да се установят в бивши военни градчета там, но според беларуския президент, те са отказали.

На 27 юни Лукашенко потвърди, че съгласно споразумението,  Пригожин е в Беларус. Ден преди това обаче, разбунтувалият се шеф на ЧВК Wagner е бил в Санкт Петербург и свободно се е „отбил” в управлението на ФСБ, съобщи местното издание „Фонтанка”. 

Според медията, оръжията, иззети при обиски в неговите офиси, са му върнати, включително пистолет Glock, връчен на Пригожин като награда от министъра на отбраната Сергей Шойгу. Пригожин си е получил обратно и конфискуваните 10 милиарда рубли, „стотици хиляди долари“ и пет кюлчета злато.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: