Рекордни печалби заради жегите реализират производителите на климатици

Рекордни печалби заради жегите реализират производителите на климатици Снимка: https://pixabay.com/

Пет от седемте най-големи компании за отопление, вентилация и климатизация (HVAC) отчетоха рекордни печалби през второто тримесечие на 2023 г., след като горещи вълни заляха северното полукълбо, пише Bloomberg

Например втората по големина компания в САЩ в този сегмент, Carrier Global Corp, спечели 6 милиарда долара само от април до юни. Като цяло HVAC индексът, който проследява производителите на оборудване в индустрията, се е повишил с 20 процента от началото на юни и се доближава до исторически връх.

Според агенцията новите енергийни стандарти, въведени от американските власти, тласкат потребителите да купуват по-ефективни, но и по-скъпи устройства. В допълнение, екстремните горещини в момента в САЩ и Европа се очаква да доведат до повишено търсене на климатици и през втората половина на годината.

По-рано стана известно, че заради жегата в Европа скочиха цените на газа. На фона на необичайните температури в южните страни на континента рязко се увеличи търсенето на електроенергия за работа на климатици, а например в Италия производството на електроенергия зависи от газа.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: