Четиридневната работна седмица – къде е въведена и как работи

Четиридневната работна седмица – къде е въведена и как работи Снимка: wkdq.com

Euronews провери страните, които са тествали идеята, лансирана от синдикатите

Белгия първа в Европа въведе закон за четиридневна работна седмица. През февруари 2022 г. белгийските служители спечелиха правото да изпълняват задачите си за пълната работна седмица за четири дни, без да им се намаляват заплите. Новият закон влезе в сила на 21 ноември миналата година и позволява на служителите да решават дали да работят четири или пет дни в седмицата.

Очакванията на белгийското правителство са, че промяната ще направи по-гъвкав „твърдият” пазар на труда в страната, ще улесни белгийците да съчетават по-лесно семейния живот и кариерата, а икономиката ще стане по-динамична. Ежедневното работно време на мнозина обаче ще се удължи, а работещите на смени просто нямат възможност за гъвкав избор.

Оценявайки успеха на експерименти в други европейски страни, Португалия се присъедини към концепцията за четиридневна седмица. В пилотния проект, финансиран от правителството, който стартира в началото на юни в партньорство с инициативата 4 Day Week Global, се записаха 39 частни компании. Участващите работодатели трябва да следват модела „100:80:100“ – 100% заплащане за 80% от времето, при поне 100% производителност.

Компаниите в Обединеното кралство, които проведоха шестмесечния тест 4 Day Week UK, го обявиха за „изключително успешен“ и сега 92% от тях планират да въведат постоянна четиридневна работна седмица. Пилотната програма продължи 6 месеца, стартирайки от юни миналата година, с участието на 61 компании и повече от 3 300 служители. Кеймбридж, Оксфорд и Бостънския колеж наблюдаваха и анализираха експеримента. В Шотландия, където 80% от хората подкрепят идеята, подобен тест трябва да започне тази година.

Third of companies say four-day week inevitable within 10 years
4 Day Week UK, снимка - smallbusiness.co.uk

През декември Испания стартира пилотен проект за четиридневна работна седмица. Компаниите, които се регистрираха за участие, могат да получат помощ от държавен фонд на стойност € 10 милиона, но през първата година от двугодишната програма трябва да повишат производителността. В експеримента участват само работници с постоянен трудов договор на пълен работен ден.

Между 2015 г. и 2019 г. Исландия проведе най-големия пилотен проект в света на 35 до 36-часова работна седмица, без никакви призиви за пропорционално намаляване на заплащането. В тестовата фаза участваха около 2 500 души, а британският мозъчен тръст Autonomy и Исландската асоциация за устойчивост и демокрация (ALDA) анализираха резултатите. Синдикатите приветстваха проекта и понастоящем около 90% от работещите исландци са на намалено работно време. Според анализите, стресът и проявите на бърнаут са намалели, за сметка на по-добрия личен живот.

В Швеция четиридневна работна седмица с пълно заплащане беше тествана през 2015 г. със смесени резултати. Финландия все още обмисля идеята, докато стартъпи в Германия вече експериментират намалената работна седмица, но страната и без друго е с една от най-кратките работни седмици в Европа - средно 34,2 часа според Световния икономически форум (WEF).

В Япония, по-големите компании също се впускат в тази територия. Правят го в малък експеримент и 81 служители служители на Unilever в Нова Зеландия. Според проучване на доставчика на облачен софтуер Qualtrics цели 92 процента от работниците в САЩ подкрепят съкратената работна седмица, дори ако това означава по-дълъг работен ден. Световната агенция по заетост Indeed установи, че в Канада 41% от работодателите обмислят алтернативно работно време.

Като цяло четиридневната работна седмица изглежда бавно, но сигурно набира сила по света, но предстои да видим дали правителствата ще възприемат идеята.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: