Кое е по-добре да се използва: климатик или вентилатор?

Кое е по-добре да се използва: климатик или вентилатор?

Отново е времето на годината, когато се борим с високите температури и търсим начин да се охладим възможно най-лесно

 Ето защо мнозина се чудят дали да си вземат вентилатор или климатикът е по-добър вариант.

Отговорът може да варира в зависимост от няколко фактора.

Въпреки че вентилаторите и климатиците ви помагат да се охлаждате по много различни начини, и двата основно използват охлаждащата мощност на изпарението.
 

Вентилатори издухват въздуха, който достига до кожата ни, което стимулира изпаряването на влагата. Изпаряването е ендотермичен процес, което означава, че влагата абсорбира топлината от заобикалящата я среда, докато се превръща в пара. Вентилаторите не охлаждат цялата стая, а само вас.

Климатиците използват същия механизъм, но по далеч по-сложен начин. Вътре в климатика има намотка с охлаждаща течност, която постоянно се изпарява и кондензира. Въздухът се изтегля в климатика и се охлажда чрез процеса на изпаряване. Процесът на конденз се извършва на друго място в уреда, позволявайки на топлината да се излъчва извън дома ви.

Кое е по-скъпо?

Значително повече енергия се изразходва за един климатик, отколкото за вентилатор. Това прави вентилатора по-енергийно ефективен и рентабилен вариант. Вентилаторът използва около 1% от електроенергията, консумирана от климатиците. Ако оставите вентилатора включен за 24 часа, той пак ще изразходва по-малко енергия от климатика за 15 минути, пише USA Today.

Вентилаторите обаче не са идеални във всяка ситуация.

При изключително високи температури трябва да избягвате използването на вентилатори, тъй като те понякога могат да увеличат дехидратацията и електролитния дисбаланс. Поради това Центровете за контрол и превенция на заболяванията (CDC) препоръчват използването на вентилатори само при температури под 35 ° C.

Повишената циркулация на горещия въздух и изпаряването на потта всъщност могат да доведат до някои проблеми, свързани с топлината, като топлинно изтощение.

Вентилаторите също така не намаляват общата влажност, а влагата може да ви направи горещи. През влажните дни потта ще се изпарява по-бавно от кожата ви, което допълнително ограничава ефективността на вентилатора. Освен това вентилаторът няма да бъде прекалено ефективен, ако седнете на няколко метра от него.

От друга страна, климатиците са най-добрият вариант, когато искате да охлаждате по-големи площи. Климатиците също така помагат за премахване на влагата от въздуха, а  са и най-добрият избор при температури над 35°C.

Използвайте вентилатор, ако:

- температурата е под 35°C,

- не е много влажно,

- можете да седите близо до вентилатора,

- искате да използвате по-малко електроенергия.

Използвайте климатик, ако:

- температурата е по-висока от 35 ° C,

- влажно е,

- искате да охладите голяма площ,

- Можете да си позволите по-висока сметка за ток.

hr.n1info.com

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: