Климатиците правят нашите градове още по-горещи?

Климатиците правят нашите градове още по-горещи? Снимка: https://pixabay.com/

За разлика от САЩ, в Европа любовта към енергоемките системи за охлаждане е сравнително ново явление

Но зелените и левите политици предупреждават, че включването на климатика по време на поредната гореща вълна само влошава нещата.

Какво казва науката за това?

Европа все повече се покрива от вълни от необичайна топлина и много жители на континента решиха да си купят климатик.

Може да ви се струва, че това е пътят към прохладата, но всъщност  се случва точно обратното: климатиците затоплят планетата. Да видим защо.

Във Франция въпросът за въздействието на климатиците върху околната среда се превърна в обект на политически дебат. Така в скорошно интервю за France Inter Матилд Пано, ръководител на фракцията на Меланшон „Непреклонена Франция“ в Националното събрание, каза, че „температурата в града може да се повиши с 2 ° C поради използването на климатици“. Но откъде е взела тези цифри?

Климатиците повишават температурата в града с 2°C?

Това следва от проучване, публикувано през 2020 г., което се основава на сценарий, при който климатици се използват във всички сгради в град с размерите на Париж, за да поддържат вътрешните температури на 23°C по време на горещи вълни.

Според проучването загряването на въздуха в резултат на използването на климатици "зависи от времето на деня и характеристиките на топлинната вълна, главно нейната интензивност".
 

За да моделират своите прогнози, учените използват смъртоносната гореща вълна от 2003 г., която уби повече от 14 000 души във Франция.

Те установиха, че след "9 дни гореща вълна, подобна на тази от 2003 г., системното използване на климатици ще доведе до повишаване на температурата на въздуха с 2,4°C."

Как е възможно? Факт е, че климатиците работят като термопомпа, като охлаждат помещението благодарение на изпускането на горещ въздух навън.

10% от световното потребление на енергия

Климатиците консумират повече електроенергия от всеки друг домакински уред. Те използват 10% от световното електричество и произвеждат парникови газове, които затоплят планетата.

Вече е документирана връзката между използването на климатици и повишаването на температурите в градовете.

Според проучване, публикувано през 2014 г. в Journal of Geophysical Research: Atmospheres, излишната топлина, генерирана от климатиците в града, може да повиши външните температури с 1 до 1,5 градуса по Целзий през нощта.

И тъй като градовете продължават да стават все по-горещи в резултат на изменението на климата и разширяването им, търсенето на вътрешно охлаждане ще се увеличи значително.

През 2019 г. 20% от жилищата в ЕС са били климатизирани, според Европейската агенция по околна среда.

През 2050 г. в света ще има 5,6 милиарда климатици

Според Международната агенция по енергетика броят на климатиците в света ще се увеличи от сегашните 1,6 милиарда единици до 5,6 милиарда единици до средата на този век, според доклад от 2019 г.

Ако не се предприемат действия, до 2050 г. всички климатици в света ще консумират същото количество електроенергия, каквото Китай консумира днес.

Авторите на изследването предлагат и други възможности за охлаждане на градовете, включително увеличаване на площта на зелените площи и подобряване на топлоизолацията на сградите.

Euronews

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: