В САЩ изискват субсидираните производители на чипове да "делят" допълнителните печалби

В САЩ изискват субсидираните производители на чипове да "делят" допълнителните печалби Снимка: ferra.ru

Общо 52 милиарда долара са отпуснати за програмата

Американските власти заявиха, че ще изискват от компаниите, получили средства по програмата за производство и изследване на полупроводници на стойност 52 милиарда долара, да правят отчисления от свръхпечалбите, съобщава Reuters.

Министерството на търговията планира да започне да приема заявления за участие в програмата за субсидиране на производството на полупроводници в края на юни. Законът също така създава 25% инвестиционен данъчен кредит за изграждане на заводи за производство на чипове.

Компаниите, които получат повече от 150 милиона долара пряко финансиране, "ще бъдат задължени да делят с правителството на САЩ част от всички парични потоци или приходи, които надвишават прогнозите на кандидата за договорения праг", заявиха от департамента.

На компаниите, които получават финансиране, също така е забранено да използват средствата, отпуснати за производство на чипове, за изплащане на дивиденти или обратно изкупуване на акции и те ще трябва да предоставят подробности за всички планове за обратно изкупуване на собствени акции в рамките на пет години.                      

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: