Бил Гейтс: Изкуственият интелект ще доведе тридневната работна седмица

Бил Гейтс: Изкуственият интелект ще доведе тридневната работна седмица Снимка: upworthy.com

Технологията няма да отнеме работата ви, но ще я „промени завинаги”, казва основателят на Microsoft

От изкуствения интелект (ИИ) Бил Гейтс очаква дейности като производството на храни и „всякакви неща”, пише Business Insider. Същевременно, милиардерът признава рисковете от злоупотреба с ИИ, но в публикация от 3 000 думи през юли се концентрира върху преимуществата и обобщи ненужните страхове, обосновавайки се с историческия опит на човечеството: 

„Не мисля, че въздействието на изкуствения интелект ще бъде толкова драматично, колкото индустриалната революция, но със сигурност ще бъде толкова значимо, колкото въвеждането на компютъра. Текстообработващите приложения не премахнаха работата в офиса, но я промениха завинаги. Работодателите и служителите трябваше да се адаптират и го направиха“.

Някога Гейтс смяташе спането за проява на мързел, но подчертавайки, че от 18 до 40-годишна възраст е работил в Microsoft, напоследък често казва, че „целта на живота не е просто да вършиш някаква работа“.

Гейтс не е единственият бизнес титан, който прогнозира по-кратка работна седмица. През октомври в интервю за Bloomberg, изпълнителният директор на JPMorgan Джейми Даймън каза: „Вашите деца ще живеят до 100 години, няма да страдат от рак заради технологиите и по същата причина вероятно ще работят три – три дни и половина седмично”.

Компании в САЩ и по света тестват ефективността на четиридневната работна седмица и вече излизат с положителни доклади за по-добрия баланс между професионалния и личния живот и ефективност.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: