Световните петролни гиганти отчитат рекордни печалби

Световните петролни гиганти отчитат рекордни печалби Снимка: YouTube

Shell обяви най-големите си приходи от 115 години насам, в размер на $ 39.9 милиарда, докато печалбата на ExxonMobil достигна невероятните $ 55,7 милиарда.

Рязкото покачване на цените на петрола заради ограничените доставки от Русия, доведе до огромни печалби за енергийните компании за миналата година, но също така подхрани и повишаването на сметките за енергия за домакинствата и бизнеса, отбелязва ВВС. Заедно с растящите цени на храните, петролът стана един от основните двигатели в скока на инфлацията, изстрелвайки я до нива, невиждани от 40 години насам. 

За да облекчи тежестта върху бизнеса и домакинствата и да подхрани програмите си за подпомагането им, ЕС въведе т.нар. „Данък върху неочакваните печалби”, засягащ преди всичко производителите на горива. Същото направи и правителството на Обединеното кралство, въвеждайки данъка Energy Profits Levy.

Exxon критикува подобни мерки като контрапродуктивни. Миналия месец компанията заведе дело срещу Европейския съюз заради новия данък и се обяви срещу подобни предложения в САЩ. Президентът Джо Байдън директно обвини петролните компании както за високите разходи на американците за горива, така и заради факта, че не насочват печалбите си към увеличаване на доставките.

В свое изявление вчера Белият дом нарече рекордната печалба на Exxon "възмутителна”, докато американският народ плаща високите цени на горивата, а говорителят на Белия дом Абдула Хасан обвини петролните компании, че влагат  рекордните печалби  "в джобовете на ръководители и акционери“, вместо да увеличат производството, за което имат "хиляди неизползвани, но одобрени разрешителни". 

В интервю за CNBC шефът на Exxon Дарън Уудс контрира, съветвайки Белия дом „да изясни фактите си“, Уудс отбеляза, че въпреки натиска от инвеститори да се насочи към възобновяеми енергийни източници, компанията е продължила да инвестира в петролни и газови проекти, именно за да увеличи произвоството и доставките си. 

Същевременно, босът на Exxon се оплака от допълнителните европейски данъци в размер на $ 1.3 милиарда, както и от  $ 3.4 милиарда загуби, в резултат на експроприирането на нейни инвестиции в Русия. Въпреки това, Уудс обяви, че миналата година Exxon е увеличила инвестициите си с около 38%. През 2022 г. глобалното производството на петрол се е увеличило с около 3%.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: