Корпорациите от Bigtech с впечатляващи печалби

Корпорациите от Bigtech с впечатляващи печалби

Големите технологични компании могат да се похвалят в големи печалби въпреки ковид ограниченията и кризата около Украйна

Приходите на Microsoft (56,19 милиарда долара, +8% на годишна база) не оправдаха очакванията, сред причините бяха слабите продажби на OEM версии на Windows

Но облачната услуга Azure продължава стабилно да расте, този път с 26%. Компанията също така обяви ново увеличение на печалбите на подразделението Xbox на фона на спад от 13% в продажбите на конзоли.

Alphabet отчете ръст на приходите до $74,6 милиарда (+7% на годишна база). Инвеститорите бяха особено доволни от облачния бизнес – ръстът на приходите му на годишна база беше 28%. Въпреки това 78% от печалбата на компанията идва от реклама, предимно в търсачката.

YouTube също показва положителна динамика, отчитайки увеличение на месечните потребители на Shorts до 2 милиарда.

Meta отчете по-добри от очакваното приходи  ($32 млрд., +11% на годишна база), което също даде оптимистична прогноза за следващото тримесечие, обещавайки да спечели до $34,5 млрд.

Зукърбърг успя да впечатли инвеститорите с планове, изброявайки новите  начинания (Llama 2, Threads, Reels) и обещавайки още повече ИИ продукти и ранно стартиране на Quest 3. В същото време отделът за AR/VR на Reality Labs е загубил над 21 милиарда долара от началото на миналата година.

Отчетът на Samsung се оказа отрицателен: приходите паднаха до $47,21 милиарда (-22% на годишна база), а печалбата на компанията падна с 95%. Причината е дълбока рецесия на пазара на памети, която компанията очаква да се възстанови през втората половина на годината. Samsung също така отбеляза спад в търсенето на смартфони, въпреки че продажбите на Galaxy S23 бяха по-високи от предшественика му.
 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: