Вдъхновени от пеперудите: Алтернатива на климатиците се появи в Китай

Вдъхновени от пеперудите: Алтернатива на климатиците се появи в Китай

Учени от университета в Шенжен разработиха специални отразяващи филми, които ще помогнат за охлаждане на сградите в жегата, съобщава Sciencedaily

Новите фолиа, които не поглъщат светлина, могат да се използват върху екстериора на сгради, превозни средства и оборудване, за да се намали енергията, необходима за охлаждане. Те имат различен цвят и поради това могат да отразяват определено количество светлина. В момента филмите се правят от тънки слоеве сребро, които са свързани заедно, но в бъдеще се планира да се създаде алтернатива от алуминий, което ще намали производствените разходи.

„Нашият дизайн, вдъхновен от крилете на пеперуда, заобикаля ефекта на загряване, който обикновено изпитват цветните обекти, когато поглъщат светлина в горещ ден. Новите филми могат да се използват върху екстериора на сгради, превозни средства и оборудване, за да се намали енергията, необходима за охлаждане“, казват изобретателите.

За да тестват новата технология, изследователите създадоха сини, жълти и безцветни филми, поставени на открито в университета в Шенжен върху повърхности като покриви, коли, тъкани и мобилни телефони от 9 сутринта до 16 часа през зимата и лятото.

Използвайки сензори за термодвойки и инфрачервени камери за измерване на температурата, те откриха, че охлаждащите филми са средно с 15°C по-студени от повърхността, върху която са поставени през зимата и с около 35°C по-хладни през лятото. В същото време разликата в ефективността на охлаждане зависи от времето, през което обектите са били навън, както и от вида на повърхността, с която е сравнен филмът.

По-специално се оказа, че например синята версия на филма е с около 26 °C по-студена от традиционната автомобилна боя със същия нюанс върху кола, която е била паркирана отвън цял ден. Авторите изчисляват, че ако покриете колата с такъв филм, ще бъде възможно да спестите енергия на климатика в размер на 1377 MJ / m2 годишно.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: