Горчивата истина за сладкото: Как да се избавим от захарната зависимост

Горчивата истина за сладкото: Как да се избавим от захарната  зависимост

Сладостта на захарта е много съблазнителна, но прекомерната й консумация може да доведе до пристрастяване и влошаване на здравето

Отказът от захар не е лесна задача. Нашето поведение се влияе от подсъзнанието ни, което от своя страна е свързано с нашите емоционални и физически преживявания в миналото. Нашите мисли не винаги се съгласуват с нашето физическо и психично поведение.

Любителите на захарта зависят от нея не само психологически, но и физически. Ако не ядат захар за известно време, при тях ще се появи главоболие, запек, диария, подуване на корема, общ упадък на силите, депресия, тревожност и други симптоми.

Как правилно да се откажем от захарта?

1. Опитайте се да преодолеете основните психологически проблеми. 

Трябва да си изясните защо сте се пристрастили към захарта, какви неща или събития са ви накарали да придобиете навика да консумирате захар. Възможно е за това да се наложи да използвате помощта на специалист.

2. Действайте стъпка по стъпка. 

Можете постепенно да намалявате консумацията на захар, като започнете отначало с изключване от рациона на чистата захар, а след това и на добавената и скрита захар, за да не предизвикате твърде голямо съпротивление от страна на организма. Когато пазарувате, объръщайте специално внимание на съдържанието на захар в продуктите, които купувате.

3. Пийте много вода. 

Понякога хората всъщност са само жадни, но вместо това им се иска да хапнат захар. Така че, ако пиете вода, това ще ви помогне да преодолеете желанието за сладко.

4. Намалете консумацията на предястия, мезета и разядки, в които има скрита захар. 

Планирайте и контролирайте междинните си закуски между основните хранения, като постепенно замествате тези с високо съдържание на захар с такива с ниско съдържание на захар.

5. Водете активен начин на живот. 

Физическите упражнения са най-ефективният и бърз начин за борба с инсулиновата резистентност. Рандомизирано клинично проучване установи, че участниците, които са изпълнявали аеробни упражнения в продължение на осем седмици, са имали значително намаляване на нивата на кръвната захар, концентрацията на инсулин и инсулиновата резистентност, в сравнение с контролната група.

6. Управлявайте емоциите си. 

Лошото настроение може да засили желанието за продукти, съдържащи захар. Освен това, в изследване, публикувано в списание Neuroscience & Biobehavioral Reviews през 2019 г., учените подчертават, че има много доказателства, че прекомерната консумация на захар може да промени частта от мозъка, отговорна за обработката на емоциите, познанието и паметта и да доведе до разстройства на настроението, такива, като депресия, тревожност и страх.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: