Популярен заместител на захарта повишава риска от инфаркти и инсулти

Популярен заместител на захарта повишава риска от инфаркти и инсулти Снимка: https://pixabay.com/

Популярният изкуствен подсладител еритритол, е свързаn с повишен риск от инфаркт и инсулт, пише Independent

Хората с по-високи нива на еритритол в кръвта са изложени на повишен риск от инфаркт, инсулт или смърт. До този извод са стигнали изследователи, включително и от клиниката в Кливланд в САЩ, които са изследвали над 4000 души в САЩ и Европа.

Изследване, публикувано наскоро в списанието Nature Medicine, са изучили ефектите от добавянето на еритритол към конкретна проба кръв или към изолирани тромбоцити и е установило, че еритритолът улеснява тяхното активиране и образуване на съсиреци.

„Популярността на подсладители като еритритол бързо нарасна през последните години, но са необходими повече изследвания за техните дългосрочни ефекти“, казва авторът на изследването Стенли Хейзън.

„Сърдечно-съдовите заболявания се натрупват с времето и сърдечните заболявания са водещата причина за смърт в световен мащаб. Трябва да сме сигурни, че храните, които ядем, не са скрити източници“, отбелязва той.

* Еритритолът е захарен алкохол, който се намира в малки количества в много видове плодове и зеленчуци. По този начин човек може да изолира еритритола от плодовете. Много по-лесно е обаче да се получи еритритол от алтернативен и много по-често срещан източник. Еритритолът се произвежда индустриално от царевично нишесте, което се култивира без генно инженерство и се разгражда на глюкоза чрез хидролиза. Глюкозата се метаболизира до еритритол чрез естествени култури от дрожди и след това може да бъде изолиран.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: