Колко чаени лъжички захар на ден трябва да употребяваме, за да подобрим здравето си

Колко чаени лъжички захар на ден трябва да употребяваме, за да подобрим здравето си Снимка: Pixabay/CC0 Public Domain

Обясняват експерти

В обзор, публикуван в The BMJ, експерти препоръчват да намалим днивния прием на добавена захар до шест чаени лъжички, а количеството подсладени напитки - до по-малко от една порция седмично, съобщава Medical Xpress. Работата е там, че консумацията на захар води до 45 неприятни последици за здравето.

Широко известно е, че прекомерната консумация на захар може да се отрази негативно на здравето. В хода ново изследване експертите анализират 73 метаанализа от 8 601 статии. В резултат на това те откриват значителна негативна зависимост между рафинираната захар и 18 ендокринни или метаболитни заболявания, 10 сърдечно-съдови състояния, 7 онкологични заболявания, 10 други последствия, включително кариес, депресия, астма.

Също така, консумацията на подсладени със захар напитки е довела до наддаване на тегло при най-високо ниво на консумация в сравнение с най-ниското. А всяко едно приемане на захар, в сравнение с отказа от нея, е било свързано с увеличаване на натрупването на мазнини в мускулите и черния дроб.

С увеличаване на консумацията на напитки със захар с една порция седмично, рискът от развитие на подагра се е увеличил с 4%. Ако количеството на тези напитки се увеличи с 250 мл на ден, това води до увеличаване на риска от развитие на подагра със 17%, както и до увеличаване на риска от смърт и исхемична болест на сърцето с 4%. Освен това, с всяко увеличение от 25 грама на ден на употребатана фруктоза, рискът от развитие на рак на панкреаса се увеличава с 22%.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: