Холивуд: ще стачкуват ли сценаристите?

Холивуд: ще стачкуват ли сценаристите? Снимка: recordpatriot.com

Филмовите и телевизионните писатели се нуждаят от по-добро заплащане и сигурност, казват от синдиката им Writers Guild of America (WGA)

„Техните истории забавляват целия свят. Борим се за стабилност на доходите им”, посочиха пред ВВС синдикалистите и потвърдиха, че ако до 1 май няма ново споразумение с продецунтските компании, последствията може да се усетят още същата нощ, след като 11 500 членове на WGA са гласували в полза на стачката. 

Писатели и техните поддръжници от другите телевизионни и филмови професии ще затворят входовете на студията. От ефир ще изчезнат собено популярните в САЩ телвизионни пародии на новините от деня. Може да пропаднат и снимките на епизоди, чиито сценарии вече са предадени на продуцентите, тъй като много актьори, режисьори, оператори, транспортни и сценични работници в Холивуд подкрепт исканията на сценаристите.

От филмово-транспортния синдикат Teamsters се обърнаха с изявление към продуцентските структури, призовавайки „корпорациите с милиарди долари като Amazon, Netflix, Disney и Apple” да не инвестират само във високоплатени студийни босове и пищни продукции, след като „могат да си позволят да споделят богатството си със сценаристите, които създават съдържанието, което всички гледаме“.

Последната стачка на писателите през 2007 - 2008 г. продължи 100 дни и струва на калифорнийската икономика $ 2 милиарда, след като доведе до множество отменени или отложени спектакли и прожекции, припомня ВВС. 

Възнагражденията на холивудските сценаристи са предоговорени за последен път през 2017 г. От тогава седмичното заплащане на сценаристите е паднало с 23% и сега те се оплакват, че стриймингът е разрушил трудно постигнатия бизнес-модел на отношенията с продуцентите. 

Най-тежките последствия са, че стрийминг платформите не заплащат за сценариите предварително (преди епизодите да бъдат заснети и излъчени, както е било досега), като същевременно редовно настояват за промени и „поправки”, за които също не плащат. 

Освен това, продуцентите са намалили рязко броя на епизодите за един телевизионен сезон (в някои случаи от 22 на 6) и същевременно толерират силно използването на изкуствен интелект (ИИ), който разработва варианти на идеите на сценаристите, отнемайки им по този начин работата.

„Един чатбот не може да води шоу“, казва известна сценаристка, посочвайки, че ѝ е отнело 10 години, за да се утвърди в своя жанр. Наложените от стрийминг-платформите условия не могат да осигурят стабилно финансово съществуване на сценаристите и някои вече не могат да си поволят да живеят в скъпия Холивуд – макар че идеите, мислите и думите им стоят зад филми и телевизионни предавания с многомилионна аудитория по целия свят и носят на продуцентите им милиарди. 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: