Бягство на Зеленски или сваляне на Путин: възможни военни сценарии

Бягство на Зеленски или сваляне на Путин: възможни военни сценарии

Журналисти от Би Би Си се опитаха да отгатнат как ще се развият събитията в Украйна и описаха пет възможни сценария за войната

Сценарий 1: Кратка война.

Според този сценарий инвазията на Русия ще ескалира: ще нанася безразборни артилерийски и ракетни удари, въздушни удари по Украйна. Руската федерация ще предприеме кибератаки, а електрозахранването и комуникациите ще бъдат изключени в Украйна. Киев ще падне, на власт ще дойде промосковски марионетен режим.

Този сценарий предполага, че украинският президент Владимир Зеленски или ще избяга (в Западна Украйна или дори по-далеч и ще създаде правителство в изгнание), или ще бъде убит. Путин ще обяви победа и ще изтегли част от войските. Хиляди бежанци ще се втурнат на Запад.

Сценарий 2: Дълга война.

Вероятно всичко ще се превърне в продължителна война. Руските сили са изправени пред лоша логистика, страдат от лошо управление и моралът им е отслабен. На руските войски ще им трябва повече време, за да превземат Киев. Ще започне дълга обсада.

Вероятно Руската федерация ще постигне известно присъствие в градовете, ще се опита да запази контрола. Украинските отбранителни сили ще се превърнат в бунтовнически, Западът ще продължи да доставя оръжия.

След много години Русия (вече с ново ръководство) ще напусне Украйна, както беше в Афганистан.

Сценарий 3: Война в Европа.

Възможно е войната да се разпространи извън Украйна, защото Путин би могъл да се опита да си върне повече части от Руската империя, като изпрати войски в Молдова или Грузия.

Подобни действия са заплаха за война с НАТО, но Путин може да поеме този риск. Ако президентът на Руската федерация се сблъска с провал в Украйна, това ще бъде начин да запази лидерството си.

Сценарий 4: Дипломация.

Сценарият включва разрешаване на ситуацията чрез дипломатически средства. Делегациите на Руската федерация и Украйна вече се срещнаха в Беларус. Може да няма напредък, но Путин, като се съгласи на преговори, прие възможността за преговори за прекратяване на огъня.


Основният въпрос тук е дали ще има такъв коридор. Важно е Путин да знае какво ще е необходимо, за да бъдат премахнати санкциите.

При този сценарий войната върви зле, Путин се чуди дали не е поел твърде голям риск. Москва страда от санкции, чувалите с трупове се връщат в Руската федерация. Китай се намесва в ситуацията, заплашва да откаже закупуването на газ, оказва натиск върху Русия да направи компромис.

Междувременно украинските власти, виждайки унищожаването на страната, стигат до заключението, че политическото решение може да бъде по-добро от продължаващите военни действия. Дипломатите се намесват, страните сключват сделка, в която Украйна признава, че Крим и части от Донбас принадлежат на Руската федерация, а Русия от своя страна признава независимостта на Украйна и нейното право на сближаване с Европа.

Сценарий 5: Свалянето на Путин.

Когато Путин започна инвазията, той каза: „Готови сме за всякакъв изход“. Напълно възможно е самият президент на Руската федерация в крайна сметка да загуби властта.

Разбира се, това може да изглежда сега немислимо. Но Лорънс Фридман, професор по военни изследвания в Кралския колеж в Лондон, смята, че смяната на режима е възможна сега и в Киев, и в Москва.

Според сценария хиляди руски войници загиват във войната, а санкциите са поразили силно страната. Путин губи народната подкрепа, има заплаха от революция. Той използва силите за сигурност, за да смаже опозицията, но все повече хора се бунтуват, включително елита.

В същото време Западът сигнализира, че ако Путин отстъпи място на друг лидер, санкциите ще бъдат премахнати и дипломатическите отношения ще бъдат възстановени. В резултат на това се случва „кървав дворцов преврат“ и Путин е свален.


Този сценарий може да изглежда малко вероятен, но не може да се изключи, ако хората, които се възползват от управлението на Путин, загубят вяра, че той може да защити интересите им.

Със съкращения от Би Би Си.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: