Край на актьорската стачка в Холивуд

Край на актьорската стачка в Холивуд Снимка: news.yahoo.com

Синдикатът на холивудските актьори Sag-Aftra постигна споразумение с Алианса на филмовите и телевизионни продуценти (AMPTP), прекратявайки четиримесечната стачка

Заедно с по-рано завършилата стачка на сценарисите, развлекателната интдустрия се оказа парализирана в безизходица, която забави работата по множество големи телевизионни предавания и филми, включително очаквани блокбастъри.

Президентът на Sag-Aftra Фран Дрешър публикува: "Направихме го!!!!". Тя благодари на членовете на актьорския синдикат, „за това, че се останахте и издържахте до тази историческа сделка!“, която определи по-добро заплащане за актьорите и до голяма степен регламентира използването на изкуствен интелект.

Главният преговарящ Дънкан Крабтри-Айрланд каза пред Reuters, че тригодишното споразумение е било придружено от "малко сълзи, много широки усмивки и много прегръдки". Стойността на сделката е над $ 1 милиард и обещава много защити срещу произвеждането на аватари на актьори и използването на гласовете им чрез изкуствен интелект.

От AMPTP заявиха, че са доволни от предварителното споразумение и „очакват с нетърпение индустрията да възобнови работата по разказването на страхотни истории“ – макар че можеха да го направят и по-рано, коментират актьори.

Споразумението е особено важно за армията по-малко известни екранни лица, които се справят трудно с нарастващата инфлация и технологичните промени в индустрията, но и звездите на Холивуд приветстваха сделката. Носителката на "Оскар" Октавия Спенсър написа в социалните медии: "Кой друг танцува в момента??? Готови ли сте за работа, след като стачката приключи! Поздравления и благодаря на нашия комитет за преговори”. Публикацията на Джейми Лий Къртис, също отличена с „Оскар”, е лаконична - "Постоянството се отплаща".

Според сп. Deadline, стачките на актьорите и сценаристите са стрували на икономиката на Калифорния повече от $ 6,5 милиарда. Кметът на Лос Анджелис Карън Бас приветства "справедливото споразумение" и подчерта, че стачките са засегнали "милиони хора" в Лос Анджелис и в цялата страна. 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: