Мъжете ползват повече почивни дни от жените, макар че са по-добре платени

Мъжете ползват повече почивни дни от жените, макар че са по-добре платени Снимка: macleans.ca

Много работодатели се колебаят да наемат жени, които все още нямат деца, или такива с повече деца, опасявайки се от чести искания на отпуски и почивни дни.

Оказва се обаче, че силният пол получава средно с над 10% повече почивни дни, претендирайки за това право с 33% по-често от дамите, пише jpost.com, позовавайки се на мащабно проучване на технологичния стартъп Sorbet, проведено с участието на близо 1400 служители в големи бизнес-структури. 

Според екипа на Sorbet, мъжете често искат почивни дни, ако се чувстват некомфортно в компании с интензивна работна среда и в много случаи ги използват, за да си търсят нова работа. Въпреки това, у ръководството остава „неприятното” усещане, че жените го правят много по-често. Може би това е резултат от ползването на болнични, което при жените е с 27% по-високо. Проучването обаче стига до извода, че в 90% от случаите грижите за болни деца или други членове на семейството се поемат от жените.

Едно шокиращо заключение, резултат на дистанционната работа по време на пандемията е, че в този период служителите не са използвали цели 55% от полагаемите им се почивни дни. Като причина, 31% посочват, че изпитват неудобство да искат почивни дни, докато работят в къщи и практически нямат ясна представа доколко уплътняват ежедневното си работно време.

Това обаче крие риск за работодателите, казват от Sorbet, тъй като за неизползваните почивни дни служителите имат право да получат заплащане. Този финансов ангажимент, резултат на неизползвани почивни дни, при американските работодатели тази година се оценява на $ 318 милиарда - със 17% повече от 2019 г. 

„Мениджърите трябва да са наясно с намалялото желание на служителите да упражняват правото си на отпуск. Трябва да им се осигурят условия отново да искат и да ползват „пропуснатите” почивни дни, защото ги заслужават. Това е необходимо за поддържане на продуктивността, мотивацията и лоялността към работната позиция и същевременно освобождава работодателите от възможни финансови проблеми”, се казва в изследването.

Анализът дава още основания за равно заплащане на двата пола при изпълнение на едни и същи трудови задължения. Исландия е първата – и може би единствена страна в света, която въведе това равенство със закон. 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: