Панамският канал ограничи трафика заради сушата

Панамският канал ограничи трафика заради сушата Снимка: undrr.org

Липсата на валежи намали с повече от 10% водата в двете изкуствени езера, които захранват този важен морски път между Атлантическия и Тихия океан

През Панамския канал минава около 6% от глобалния морски трафик, предимно от САЩ, Китай и Япония. Сушата през сезона от януари до май принуди администрацията на канала (ACP) за пети път да ограничи преминаването на най-големите кораби, съобщи Euronews. 

Алахуела и Гатун, двете изкуствени езера, които поддържат водата, необходима за серията стъпаловидни шлюзове, се захранват изключитено от валежите. Същевременно, в периода 21 март – 21 април нивото на водата в Алахуела е спаднало със 7 метра, т.е., повече от 10%. Това намалява водните резерви, застрашава водоснабдяването с питейна вода и засяга бизнеса, ограничавайки преминаването на най-големите кораби като Neopanamax, които плащат и най-високите такси, обясниха от ACP пред AFP.

През 2022 г. през водния път са преминали повече от 14 000 кораба с 518 милиона тона товари, което е внесло в хазната на Панама $ 2.5 милиарда. Властите в страната се опасяват, че намаляването на водните запаси, необходими за експлоатацията на канала, внася несигурност сред корабните компании и може да ги накара да предпочетат други маршрути или да търсят други решения. 

Според експерти от ACP, ситуацията може да се реши с нов резервоар, който да поддържа допълнителни количества вода, тъй като сушата и липсата на валежи все повече приличат на трайна климатична промяна. През 2019 г. запасите от прясна вода спаднаха до едва три милиарда кубически метра - много по-малко от 5,25 милиарда, необходими за експлоатацията на канала.

Водната криза обаче не засяга само корабния трафик. Недостигът на вода доведе до проблеми с доставките в няколко части на Панама и провокира редица протести. Експертите предупреждават, че ситуацията може да доведе до противоречия между управлението на канала и местното население. 

„Не искаме да участваме във философския конфликт - вода за панамците или водата за международната търговия“, казват от ACP.

Според Института по метеорология и хидрология на Панама, липсата на дъжд е засегнала цялата страна, но в рамките на параметрите на един нормален сух период. Метеоролозите обаче очакват климатичният феномен Ел Ниньо да намали валежите и през втората половина на годината. Експертите припомнят, че по закон питейната вода за населението е приоритет пред бизнеса и казват, че администрацията на канала буквално поддържа водния път „на магия”.

Това е малка утеха за онези, които са изправени пред недостига на вода в езерото Алахуела, което освен водоснабдяването, осигурява и поминъка на местните рибари.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: