Незапомнена суша опустошава реколтата в Испания

Незапомнена суша опустошава реколтата в Испания Снимка: indiatoday.in

Испанското правителство поиска спешни средства от Европейската комисия, за да подпомогне 890 000 фермери в страната.

Около 27% от територията на Испания търпи суша, определена от министерството на екологичния преход като „извънредна ситуация“ или „тревога“, а националните водни резерви са запълнени на 50% от капацитета си, съобщи Euronews. Липсата на вода принуди много фермери да се откажат от пролетното засаждане, особено на зърнени и маслодайни култури, а държавна метеорологична агенция прогнозира повишаване на температурите още към края на тази седмица.

В Андалусия, най-важният земеделски регион на Испания, ситуацията е много по-лоша. Водата в басейна на река Гуадалкивир е намаляла с над 75%, съответно местните фермери са свили напояването в някои случаи с до 90%. Според COAG, основният съюз на фермерите, 60% от испанските земеделски земи в момента са „задушени“ от липсата на валежи, което вече е причинило „необратими щети“ на 3,5 милиона хектара зърнени култури.

„Изправени сме пред изключителна ситуация, която изисква бърза реакция от страна на Европейската комисия“, каза пред министерския съвет министърът на земеделието на Испания Луис Планас и поиска помощ от европейския комисар по земеделието Януш Войчеховски. 

Програмата за Обща селскостопанска политика на ЕС поддържа кризисен резерв от € 450 милиона, за да реагира при сътресения на селскостопанските пазари в блока. Миналата година резервът предостави на Испания  € 64.5 милиона помощ, за да се справи със скока на разходите за суровини, настъпил след нахлуването на Русия в Украйна. Но пет последователни години суша в някои региони влошават още повече и без това трудната ситуация.

Освен искането към ЕС, Мадрид обяви и серия от данъчни облекчения за испанските фермери, включително 25% намаление на данъка върху доходите, от което ще се възползват над 800 000 души.

Испания е важен производител на плодове и зеленчуци и най-големият износител на зехтин в света, но сушата вече повиши цените му до рекордни нива. 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: