Подводни разкопки в Турция допълват историята на черноморското корабоплаване

Подводни разкопки в Турция допълват историята на черноморското корабоплаване Снимка: thevintagenews.com

Първите подводни разкопки в в югозападния черноморски залив Керпе разкриват древно пристанище, действало през античността, римското, византийското и османското присъствие

Оживеният търговски порт е посрещал кораби от далечни страни, изпращайки по море стоки на местните занаятчии и земеделци, отбелязва thevintagenews.com.. Според специалисти, първите находки в Керпе едва започват да разбулват тайните на югозападното черноморско крайбрежие.

Някои артефакти, открити в Керпе, датират от IV век пр. н. е., докато други сочат, че заливът остава активно пристанище и търговски център до XII век. По време на османския период през Керпе са минавали много стоки за близкия Истанбул, в т. ч. горива и дървен материал – докато пристанището не потъва в Черно море. 

Системните разкопки в залива започнаха през 2020 г. От тогава екип от подводни археолози се гмуркат до мястото на древното пристанище Керпе на 80 м от брега и средно 4 м дълбочина. Портът е заемал внушителната площ от около 2 000 кв. м.. Открити са части от кейовете на пристанището, както и множество амфори, някои от които на 2 400 години. На повърхността са извадени фрагменти от керамика, лампи, части от тръби и други културни ценности. 

Очаква се разкопките в Керпе да продължат. Подводната археологическа експедиция се ръководи от турското министерство на културата и туризма и дирекцията на музея на вилает Коджаели, където вече са изложени част от находките. 

Миналата година с финансовата подкрепа на Министерство на културата и Националния исторически музей подводни археологически проучвания се проведоха и в България, в района на устието на Камчия. Експедицията направи сензационни открития, потвърждаващи хилядолетни морски търговски връзки, в т.ч. с древна Елада, британските римски провинции и Османската империя. 

През 2016 г. международна археологическа експедиция, финансирана от британска благотворителна организазия, проучва българската черноморска акватория, разкривайки исторически процеси по българското черноморие още от епохата на праисторията, както и останките от корабокрушения, отлично запазени в безкислородните дълбини на Черно море. 

Националният археологически институт с музей организира временна изложба „Българска археология 2023“
Свимка - БАН

На изложбата „Българска археология 2023”, свои открития от последното археологическо лято презентира и Центърът за подводна археология в гр. Созопол. Седемнадесетата поредна археологическа експозиция се откри на 14 февруари в Националния археологически музей в София и може да се види до 26 май 2024 г.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: