В Западна Африка са превърнали отпадъчната пластмаса в иновация

В Западна Африка са превърнали отпадъчната пластмаса в иновация Снимка: pixabay.com

Технологията е проста и не е скъпа.

В Камерун, Нигерия и Сиера Леоне нараства броят на предприемачите, които превръщат боклука в иновации, като правят плочки за павета и строителни материали от пластмасови отпадъци. 

Фондация Living Earth е международна неправителствена организация със седалище в Лондон, която работи за подпомагане на растежа на предприятията за рециклиране на битови отпадъци в африканските градове чрез своята програма Waste to Wealth. 

През 2013 г. фондацията е представена на Пиер Камсулум, камерунски предприемач от северния регион на  Камерун, който е пионер в тази технология. Пиер се съгласява да обедини усилията си с Living Earth и оттогава той пътува из Камерун, Нигерия и Сиера Леоне, обучавайки над 100 предприемачи в тази нова технология.

Павета или тухли, направени в съответната желана форма, могат да се използват за настилки, като строителни тухли или други цели. Паветата могат да бъдат произведени от отпадъчна пластмаса, без да се изискват значителни инвестиции на капитал

Основният компонент на сместа може да бъде изготвен от пластмасови опаковки (като найлонови торбички и прозрачни филми) и е възможно да се смесват други видове пластмасови отпадъци. 

Процесът е лесен - разтопява се пластмасата и се смесва с пясък. След това тази смес може да се формира във всяка желана форма. При топенето и формоването е важно да се използва сециално облекло за безопасност като ръкавици, гащеризони, ботуши и очила за предпазване на очите.  
 

След като се се стопи и смеси с пясък, хомогенната слес се излива в метални форми, предвалително намазани с моторно масло, за да се предотврати залепване по стените на формите.

След като се постегнат, готовите продукти се изваждат и оставят на слънце, за да изсъхнат до 24 часа, след което са готови за употреба. 
 


 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: