Поглед към милениалите: как поколението управлява финансите си

Поглед към милениалите: как поколението управлява финансите си Снимка: https://pixabay.com/

Поколението на милениалите има своите позитивни и негативни страни, но по-често тези хора са възприемани като финансово недисциплинирани.

Да бъдеш милениал, има своите предимства и недостатъци. Но по-често на милениалите се гледа като на финансово недисциплинирани и прахосващи парите си за лате и тостове от авокадо. И това не са само милениалите от Обединеното кралство. Тези от САЩ са изправени пред същото мнение на експертите.
 

Но доколко това е вярно? Всички милениали ли са безразъдни по отношение на финансите си?

Преди да навлезем в тези подробности, нека започнем с дефинирането на това поколение. Милениал е поколение от хора, родени между 1980 и 1996 г., които обикновено са в началото на 20-те до края на 30-те години. Милениалите формират 13,9% от общото население на Обединеното кралство.

Тази публикация ще разгледа няколко аспекта от финансовия живот на милениалите, включително доходи, спестявания, разходи, дълг и готовност за пенсиониране. Ако сте милениал, то ние просто обобщаваме картина, основана на проучвания, така че прочетете в публикацията и вижте къде се намира вашето поколение финансово.

Ето два интересни финансови факта за милениалите.

1. Бавен растеж на доходите.

Милениалите изостават в сравнение с предишните поколения, когато става дума за растеж на доходите и нетната им заплата. Данните от Института за фискални изследвания установяват, че за първи път хората, които сега са на около 30 години, печелят по-малко от тези, които са родени десетилетие по-рано. Средният годишен доход на домакинствата е намалял за родените в началото на 80-те години в сравнение с родените през 70-те години.

По-ниският среден доход е оказал пряко влияние върху потенциала за натрупване на доходи сред милениалите. Те са натрупали 20% по-малко от родените през 70-те години.

Въпреки това милениалите с най-малко бакалавърска степен или по-висока се справят по-добре от представителите без такава. Само 10% от тези, които имат бакалавърска степен или по-висока, живеят с родителите си в сравнение с 16-те процента, които са били в колеж и 20-те процента, посещавали гимназия.

Докладът разкрива още, че това не е само скъпият начин на живот, който водят, а комбинация от няколко икономически фактора, като например по-ниски доходи, по-високи цени на жилищата и повишаване на наемите, дърпащи милениалите финансово назад.

От съществено значение е да се признае, че това поколение работи за изграждането на допълнителни източници на доходи. Доклад от Experian не намира подобрение в традиционното покачване на заплатите им, като очакваният абсолютен ръст е 2,7% през 2020 г. и 3% през 2019 г., но работата на частна практика се очаква да се увеличи, особено за възрастните представители на това поколение. Милениалите във възрастовата група от 36 до 40 години вероятно печелят до 53,81 британски лири всяка седмица, работейки за себе си.

2. Съмнителна финансова грамотност.

Това е тема, която се обсъжда от доста време в Обединеното кралство, като средният представител има дълг над 8000 паунда (освен ипотеката). Изследванията установяват, че милениалите на възраст от 25 до 34 години са най-склонни да имат дълг в сравнение с останалите поколения.

Това може да бъде изненада за повечето хора, но милениалите изостават в сравнение с поколението на бейби-бумърите, когато става въпрос за финансова грамотност. Резултатите им в теста за финансова грамотност на GCSE са по-ниски от тези на 16-годишните и бейби-бумърите. Не бива да се пропуска фактът, че обучението по финансова грамотност стана задължителна част от учебната програма през 2014 г.

Това не е единственият доклад, който поставя под въпрос милениалското разбиране на основните финансови принципи. Според проучвания около две трети от това поколение не са получили финансово образование. Близо 49% от милениалите във Великобритания не знаят за ползите от инвестирането в акции в сравнение с обичайните начини за получаване на приходи. Имайки предвид тези факти, не е изненадващо, че над половината от тях (55%) нямат финансов план.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: