Според ново проучване 52% от младите американци живеят при родителите си

Според ново проучване 52% от младите американци живеят при родителите си Снимка: Pixabay

От началото на пандемията 52% от младите американци са се върнали да живеят при родителите си.

Такива са данните от изследването на Pew Research Center. Подобен висок процент за последно в САЩ е имало по време на Голямата депресия през 30-те години на XX век, но сегашните числа надминават дори и него, съобщава Business Insider. За справка: пикът по време на жестоката икономическа криза в началото на миналия век е бил „само" 48%.

Всъщност, още преди настъпването на пандемията, голяма част от 18-29-годишните са живели с някой от родителите си. В доклад от 2016 г. се посочва, че милениалите са по-склонни да живеят при майка си или баща си, същото потвърждава и по-късно проучване  от 2019 г. Тогава като причина са посочени ефектите от финансовата криза от 2008 г. и четирите основни разходи, които стоят пред тяхното поколение: обучение в колеж, жилище, здравеопазване и грижи за деца. През юли 2019 г. 47% от младите американци са живели при родителите си.

Но пандемията влоши още повече икономическите перспективи пред това поколение, принуждавайки 2,6 милиона млади американци да се върнат в дома на родителите си. Една четвърт от младите хора на възраст от 16 до 24 години са загубили работата си между февруари и май, установява също така проучването.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: