Deutsche Bank: Светът се сбогува с „ерата на глобализацията“

Deutsche Bank: Светът се сбогува с „ерата на глобализацията“ Снимка: Pixabay

Милениалите ще преразпределят богатството от по-старите поколения към по-младите в новата „епоха на безпорядък“.

2020 година може би ще се окаже началото на нова ера, тъй като пандемията от коронавирус ще спомогне за приключването на „епохата на глобализацията", започнала от 1980 г.

Следващият етап от модерното време, в който постепенно навлизаме, е т.нар. епоха на безпорядъка, в която милениалите, известни като поколението на „нямащите“, ще си отмъстят, преразпределяйки богатството от старите към младите генерации. Това се твърди в доклад на Deutsche Bank на база на проучване на Nielsen Media Research. 

„Милениали” се наричат младите хора на възраст между 23 и 39 години през 2020 г., уточнява Nielsen Media Research.

„Много от нас, милениалите, бяхме отгледани с обещанието, че ако работим усилено и се справим добре в училище и след това в колежа, ще изградим един относително стабилен живот. И че има връзка между усилието и постигнатия резултат. Много от нас осъзнаха, че това не е непременно вярно, споделя журналистката Джил Филипович пред NextAvenue.org. Това е „породило дълбока пропаст между очакванията, които явно са били завишени, и реалността".

Изследователят Джим Рийд предупреждава, че дискусията за неравенството във и между страните няма да бъде ограничена само до богатството и доходите. Пропастта между поколенията е проблемът, който се разглежда в доклада на Deutsche Bank. Този проблем вероятно ще даде и политическо отражение„Ако приемем, че животът става все по-неблагоприятен от икономическа гледна точка за милениалите с напредването на възрастта (мнозина смятат, че цените на жилищата ще стават все по-недостъпни), това може да бъде потенциална повратна точка за обществото. Това ще доведе до промени в изборните резултати и по този начин в политиката въобще”, се твърди в доклада.

Гласовете за Brexit във Великобритания и избирането на президента Доналд Тръмп в САЩ през 2016 г. накараха много млади хора да се чувстват ядосани и отчуждени от политическите решения. Мнозина от младите хора се обявиха против тези решения, се посочва в доклада.

Това би могло да накара милениалите да потърсят реванш. Тяхното поколение поема все повече контрол и в политиката, като има шанс да преразпредели богатството от по-старите генерации към по-младите.

„Подобна промяна в баланса на силите може да включва по-суров режим на данъка върху наследството, по-малко защита за доходите за пенсионерите, повече данъци върху имуществото, заедно с по-големи подоходни данъци и такива върху корпорациите, както и всестранни преразпределителни политики”, се отбелязва в изследването на Deutsche Bank.

Милениалите може би ще бъдат по-толерантни към инфлацията, доколкото тя ще намали тежестта на дълга, който наследяват. Това ще навреди на притежателите на облигации, които са склонни да имат пристрастия към пенсионерското поколение и към по-богатите.

„По-старото поколение може би също ще трябва да се задоволи с по-нисък (или дори отрицателен) ръст на цените на активите, в случай че по-младото поколение няма внезапно повишение на доходите. Това ще бъде голямо отдалечаване от статуквото и ще доведе до много повече смут, отколкото в предишната ера на глобализацията."

Според доклада 2020 г. може би ще се окаже началото на нова ера, тъй като пандемията от коронавирус ще спомогне за приключването на епохата на глобализацията, започнала от 1980 г.

„В епохата на глобализацията, на която вероятно вече махаме за сбогом, се наблюдава най-добрият комбиниран ръст на цените на активите от всяка досегашна епоха в историята. На този фон доходността на акциите и облигациите е много висока във всички области. Но задаващата се нова „ера на безпорядъка” заплашва настоящите високи глобални оценки, особено в реално изражение“, заключават експертите в доклада.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: