Обвиниха Великобритания, че продава употребявани автомобили, вместо да ги бракува

Обвиниха Великобритания, че продава употребявани автомобили, вместо да ги бракува

Ролята на такива стари коли обикновено не се взема предвид при отчитането на въглеродния отпечатък

Екип от учени, ръководен от Саул Нюман от Оксфордския университет, проведе проучване за въздействието върху околната среда на употребяваните автомобили, които Великобритания продава на трети страни, съобщава N+1.

Според Нюман, в изследванията на въглеродния отпечатък на автомобилите ролята на по-старите коли обикновено не се взема предвид. Междувременно, употребяваните автомобили, които се продават от Великобритания в бедните страни, имат с 13% - 17% по-високи нива на емисиите на въглероден диоксид и с 53% по-високи нива на азотни оксиди в сравнение с автомобилите, които остават в страната. В същото време горивната ефективност на продаваните автомобили е с 9% по-ниска.

Екипът от учени е проучил 1,3 милиона документа за задължителния годишен технически преглед на британските автомобили от 2005 до 2021 година. Съпоставянето с държавната база на емисиите и горивната ефективност на експортираните употребявани автомобили показва, че 98% от тези транспортни средства не отговарят на стандартите на Евро-6, а 42% от тях са дори и под стандарта Евро-4.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: