Чеченското правителство включи „законовия” метроном

Чеченското правителство включи „законовия” метроном Снимка: nme.com

В страната забраниха всякаква твърде бавна или твърде бърза музика, за сметка на парчета в умерено темпо, пише Euronews

За да няма недоразумения, разпореждането посочва точния параметър според уреда, определящ темпата в музиката – т. нар. „метроном на Мелцел” (ММ): за да отговарят на новите изисквания, музикалните пиеси, които ще звучат в Чечня, трябва да се движат в темпа между 80 и 116 по скалата на ММ, т.е., музиката „да не бърза, но и да не се влачи”. 

Това означава, че от ефира на руската мюсюлманска република Чечня ще изчезне всяка музика, която не се вписва в тези граници, независимо от музикалния жанр. Новият музикален стандарт например е сравнително бавен за много от съвременните поп-стилове, чиито темпoве варират от 100 до 130 ММ, особено в танцовите ритми. В „законовите” темпове не се вписва и голяма част от традиционната музика на Чечня.

Лидерът на републиката Рамзан Кадиров вече е инструктирал министъра на културата Муса Дадаев да направи чеченската музика „съобразена с чеченския манталитет“, пише The Moscow Times. Дадаев доразвива инструкцията: „Заимстването на музикална култура от други народи е недопустимо“. Според него, ограничаването на музикалното темпо в рамките 80 – 116 ММ ще донесе „на хората и на бъдещето на нашите деца културното наследство на чеченския народ“.

Говори се, че на музикантите е даден срок до 1 юни да пренапишат музика, която не отговаря на критериите тъй като ако не преработят „несъответстващите” партитури, няма да могат да ги изпълняват публично. Опцията очевидно не обхваща световното музикално наследство на отдавна покойни композитори, пък било то и класици, чието творчество се смята за едно от върховите постижения на човешката цивилизация.

Да се поставят граници на музикалната инвенция на композитори и изпълнители може да звучи абсурдно, но след като от 2005 г. управлението на Чечня пое генерал-майорът от руската полиция Рамзан Кадиров, републиката става все по-консервативна, нарушавайки основни човешки права. Мерките му все повече напомнят за сталинската епоха в СССР, когато разпоредбите на „вожда” определяха нормите във всяка област на живота.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: