Учени превръщат мъглата в чиста вода

Учени превръщат мъглата в чиста вода Снимка: ethz.ch

Технологията, разработена във федералния технологичен институт ETH Zurich, използва познат способ, но добавя към него решаващи свойства

Идеята за добиване на вода от мъглата сама по себе си не е нова и такива колектори вече се използват в Перу, Боливия, Чили, Мароко и Оман. Принципът им е прост – минавайки през окачени фини мрежи, вятърът полепва по тях малки капчици, които постепенно се „наливат” с други, докато натежат толкова, че да се стекат в контейнери под мрежите. 

Проблемът е, че капчиците „засядат” в мрежите заедно с частиците замърсители във въздуха, заради което в много случаи събраната вода е негодна за употреба. Точно тук е новаторския момент в изобретението на швейцарските учени. Тяхната мрежа е решетка от метална тел, покрита със смес от специално подбрани полимери и титанов диоксид

Полимерите ускоряват максимално стичането на капките в контейнерите, преди вятърът да ги издуха обратно във въздуха. Титановият диоксид действа като химически катализатор, който разгражда молекулите на много от органичните замърсители във въздуха и съответно – в мъглата.

Публикацита във вчерашни брой на нучното списание Nature Sustainability подчертава, че методът е приложим дори в райони със силно замърсен въздух. Технологията почти няма нужда от поддръжка, нито пък от енергия. 

За реактивирането на системата е необходима само малка, но редовна доза ултравиолетови лъчи, които съоръжението черпи от слънцето. Титановият диоксид се реактивира и работи 24 часа след само половин час слънчева светлина. Това качество на изобретението се смята за особено важно, тъй като в районите с чести мъгли слънчевата светлина обикновено е оскъдна.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: