Много сме и остаряваме

Много сме и остаряваме Снимка: https://pixabay.com/

Населението на Земята, според ООН, надхвърли 8 милиарда

Само за 12 години хората станаха с милиард повече.

Бързият растеж е свързан с индустриализацията, научния напредък, развитието на медицината, достъп до питейна вода и други фактори.

Експертите прогнозират, че населението ще продължи да нараства. Въпреки това е изключително трудно да се дадат точни оценки, тъй като редица важни фактори, като раждаемостта, не са постоянни и зависят от политическите ходове и състоянието на общественото здраве.

Според професор Гьончи човечеството сега трябва да се съсредоточи върху належащи проблеми като изменението на климата. Ученият обръща внимание на факта, че в момента някои азиатски страни и цяла Европа изпитват трудности, свързани с намаляването и застаряването на населението.

Ариан Гьончи, демографски експерт:

„Социалните грижи са проблем, пред който са изправени повечето европейски страни. Кой ще се грижи за възрастните хора? Дори когато традицията предполага семействата да се грижат за тях, има все по-малко такива семейства. Да вземем за пример Китай. Там практически няма братя и сестри, в резултат на това една двойка се грижи за възрастните хора."

През следващите тридесет години, според учените, населението на света може да се увеличи със 700 милиона. Що се отнася до Европа, тук до 2050 г. тази цифра ще намалее. Всеки четвърти европеец ще бъде на 65 или повече години.

Euronews

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: