Въздухът в Европейския съюз не е достатъчно чист

Въздухът в Европейския съюз не е достатъчно чист Снимка: eeb.org

Въпреки че качеството на въздуха в Европа се подобрява, нивата на замърсяване все още са твърде високи, предупреди Европейската агенция по околна среда

Проучени са условията във всички 27 държави в ЕС и констатацията е, че не успяват да изпълнят собствените си стандарти за чист въздух, да не говорим за нормите, определени от Световната здравна организация, пише Euronews. 

Според доклада, именно недостатъчно чистият въздух е причината за прекомерния дискомфорт и честите боледувания, от които страдат живущите в ЕС. Най-вредният фактор са автомобилните газове, а основнитя замърсител в градовете е транспортът.

Допълнително лошо влияние идва от битовото отопление на въглища или дърва, както и от  топлоелектическите централи, които горят изкопаеми горива. Смята се, че в съчетание тези три фактора са особено вредни за здравето и в най-тежките случаи причиняват животозастрашаващи заболявания

Според проучването, директна опасност за здравето са микрочастиците във въздуха, които навлизат в белите дробове. Смята се, че през 2021 г. те са причина за около 253 000 смъртни случая, макар че цифрата е с 41% по-малка от броя на тези случаи в периода 2005 г. – 2021 г. 

Сред най-опасните частици Европейската агенция по околна среда отбелязва азотния диоксид, за който се смята, че е причинил около 52 000 смъртни случая и озона, допринесъл за тревожната статистика с още 22 000 смъртни случая в ЕС. Не по-малко опасно е и влошаването на заболявания като астма и хронични сърдечносъдови заболявантия. 

Като цяло, недостатъчно чистият въздух в Европа е определящо условие за качеството на живот на континента. Европейската агенция подчертава още, че климатичните промени и по-специално повишаването на температурите в градовете също застрашава чистотата на околната среда и съответно здравето на жителите на ЕС.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: