„Гардиън“: Северна Македония и Сърбия имат най-мръсния въздух в Европа

„Гардиън“: Северна Македония и Сърбия имат най-мръсния въздух в Европа Снимка: Ал Джазира

И в двете балкански страни повече от половината население живее в райони, където замърсяването на въздуха е четири пъти по-високо от препоръчителното

Европа е изправена пред „голяма криза на общественото здраве“, тъй като почти всички европейци живеят в райони с опасни нива на замърсяване на въздуха, според изследване на Guardian.

Анализът на данните, събрани с помощта на най-съвременна методология, показа, че 98 процента от хората в Европа живеят в райони, които са замърсени с много вредни фини частици и доста над лимита, определен от Световната здравна организация (СЗО).

Почти две трети от европейците живеят в райони, където замърсяването на въздуха е повече от два пъти над допустимата граница, предава Хина.

Най-силно засегнатата европейска страна е Северна Македония, следвана от Сърбия.

И в двете страни повече от половината население живее в райони, където замърсяването на въздуха е четири пъти по-високо от препоръчителното.

Сърбия е една от седемте държави в Източна Европа, заедно със Северна Македония, Румъния, Албания, Полша, Словакия и Унгария, където почти всички жители живеят в райони с поне два пъти по-високо от допустимото ниво на замърсяване.
Положителни примери са Швеция и Шотландия

Ситуацията в Източна Европа е много по-тежка, отколкото в Западна Европа.

Изключение прави Италия, където повече от една трета от населението в долината на река По и околните райони дишат въздух, който е четири пъти по-замърсен от препоръчвания.

Изследването на Guardian е за фини частици PM2,5, които се произвеждат главно от изгарянето на изкопаеми горива и могат да навлязат в белите дробове и кръвообращението и да засегнат почти всеки орган в тялото.

Според насоките на СЗО средните годишни концентрации на частици PM2,5 не трябва да надвишават пет микрограма на квадратен метър.

Изследването показа, че само два процента от европейското население живее в райони с допустима концентрация на тези частици.

Експертите предупреждават, че замърсяването на въздуха с частици PM2,5 причинява около 400 000 смъртни случая годишно в Европа.

Няма район в Швеция, където концентрацията на частици PM2.5 да е повече от два пъти по-висока от лимита на СЗО, докато някои региони в северната част на Шотландия са сред малкото в Европа, където замърсяването е в рамките на допустимите граници.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: