ООН: Населението на Земята е 8 милиарда души – какви са предизвикателствата?

ООН: Населението на Земята е 8 милиарда души – какви са предизвикателствата? Снимка: newafricanmagazine.com

„Това е повод да отпразнуваме разнообразието и напредъка, като същевременно отчитаме споделената отговорност на човечеството за планетата“, казва генералният секретар на ООН Антониу Гутериш

Д-р Наталия Канем, изпълнителен директор на Фонда на ООН за населението формулира пред Euronews някои от предизвикателствата: „Световното население се пренарежда, живеем във време с голямо разнообразие. Средната възраст на населението в едни държави е 50 години, в други – 15. В едни държави населението е твърде голямо, в други – твърде малко. Но живеем и в свят на голямо движение. Динамиката стана основна характеристика на населението на света. И виждаме, че има една ос на конфликти, която кара хората да чувстват, че технитят микрокосмос не е безопасен.

Изменението на климата също тласка мнозина да напуснат местата, където живеят и да търсят по-добър живот другаде. Така че двата центъра, около които трябва да търсим решения, са мирът и климатичните промени. 

Друга страна в това разнообразие е, че всъщност две трети от нас живеят на места, където към 2050 г. населението ще намалее, В останалата една трета обаче, населението расте много бързо. В развиващите се страни все още много жени не могат да се възползват от контрацепцията. Така или иначе, моята гледна точка е, че жените трябва да вземат решения за желания брой деца, в което трябва да ги подкрепим.

В центъра на развитието ни трябва да бъдат желанията на хората – само така ще решим уравненито. Имам предвид и хората със специални потребности, също и възрастните хора – да използваме техния талант и капацитет. Макар че, на първо място са желанията на младото поколение, за което грижата за планетата е приоритет. Така че трябва да свържем всички тези точки в целта за устойчиво развитие, да планираме всичко по-добре и да задаваме по-добрите въпроси”.

Специално за Европа, Дубравка Шуица, заместник-председател на Европейската комисия по въпросите на демокрацията и демографията, набелязва три посоки на работа: по-добра среда за семействата, навлизане на изкуствения интелект и роботиката, там, където могат да заменят тежкия труд на хората, и управление на законната миграция

Източник - socialistsanddemocrats.eu

„Мисля, че Европа се основава на солидарността. Мисля, че трябва да направим повече, за да интегрираме мигрантите – чрез преквалификация, обучения по езици, или други умения. 2023 е Европейската година на уменията. И в двете посоки – дигиталния преход и зеления преход – се откриват нови работни места и е важно за тях да има квалифицирани хора. И според мен, това трябва да се прави предварително, преди хората да решат да се преселят в Европа. 

Друг въпрос, с който трябва да се справим, е равенството между половете. Осем милиона жени в Европа не работят, макар че имат добри професионални биографии и могат да имат кариера – но не могат да си позволят помощ нито за децата си, нито за възрастните си родители. Затова мисля, че трябва да се погрижим за професията на хората, които предлагат такива грижи защото тази професия е подценена, а трябва да е по-уважавана и по-добре платена.

Друг проблем е градското и селското население. Като география,  80% от Европа са селски райони, но там живее само една трета от населението, което означава, че в селата и в провинцията има огромен потенциал. В тези райони трябва да се инвестира, да им се осигури 5G покритие, широколентов интернет, в нашето време, когато цифровите умения са много важни. Затова насърчаваме и ученето през целия живот и търсим солидарност – между поколенията, между националностите, между градското и селското население. За да могат всички с необходимите умения да се справят в навлизащия нов стил на живот”.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: