Намалява ли населението на света

Намалява ли населението на света Снимка: edtimes.in

Илон Мъск отдавна предупреждава, че процесът е най-голямата заплаха пред човечеството.

Според данни, публикувани вчера, дори населението на Китай е намаляло за първи път от над 60 години. Но проблемът не е само в тази страна, отбелязва Euronews. Ако прогнозите за 2100 г., публикувани от ООН миналия юли, се окажат верни, много държави, особено в Европа и Азия, ще се изправят пред същите демографски процеси.

През последното десетилетие населението на осем държави с над 10 милиона жители е намаляло. Повечето са в Европа. Наред с Украйна, чието население намаля драстично заради руската инвазия, намалява и населението на Италия, Португалия, Полша, Румъния и Гърция.

Във всяка страна действат уникални за всяка страна причини, но общата е ниското ниво на раждаемост. Според Световната банка, в южно- и източноевропейските страни например, коефициентът на раждаемост е 1,2 до 1,6 деца на жена, докато необходият показател за поддържане на стабилна популация е над 2.0. Извън Европа, Япония също бележи спад и застаряване на населението, отново заради ниска раждаемост, но и заради изключително малкия брой мигранти.

Икономическата миграция обаче е значителен фактор за спада на население например в Полша, Румъния, Гърция, България и Албания чиито жители все повече предпочитат по-развитите европейски държави. Трети застрашаващ фактор са войните.  В Сирия например, жертви на войната са станали приблизително 606 000 мъже, жени и деца, изчислява Сирийската обсерватория за правата на човека (SOHR), а поне десет пъти повече са емигрирали. Не са за пренебрегване и увеличилите се природни бедствия, но те по-често предизвикват миграция в рамките на дадена страна.

Прогнозите застрашават и най-многолюдната държава в света. Според тях,  до 2100 г. Китай ще загуби почти половината от населението си, падайки от над 1,4 милиарда на 771 милиона жители. Русия, Германия, Южна Корея и Испания са готови да се присъединят към тази низходяща тенденция, като намаляването на населението ще стане видимо до 2030 г. Същият процес очаква и цяла Европа

Същевременно, населението на Африка расте, показвайки ръст, който до 2100 г. ще увеличи жителите ѝ от 1.4 милиарда на 3.9 милиарда души. Тогава около 38% от световното население ще живее в Африка, в сравнение с около 18% днес.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: