Руснаци, избягали при мобилизацията, вече година живеят на летището в Южна Корея

Руснаци, избягали при мобилизацията, вече година живеят на летището в Южна Корея

Трима руснаци живеят на южнокорейското летище Инчхон от една година, а са напуснали Русия през октомври 2022 г., за да избегнат мобилизация

 За това пише Yonhap News Agency..

Според съобщения в медиите южнокорейските власти са отказали да им предоставят убежище.

Трима руснаци живеят в чакалнята на летището от октомври 2022 г.“, се отбелязва в материала. Уточнява се още, че руските граждани са поискали убежище, но са получили отказ. Министерството на правосъдието на страната обясни, че избягването на военна служба не се счита за основание за получаване на статут на бежанец.

В същото време Националната комисия по правата на човека на Корея (NHRCK) реагира на ситуацията - нейни представители се обърнаха към ръководството на летището с молба за разширяване на пространството за руснаците в зоната за изчакване на заминаващи и подобряване на условията на живот за тях.

По-рано Forbes отбеляза, че на фона на частичната мобилизация, обявена в Руската федерация, около 700 хиляди души са напуснали страната. В Кремъл нарекоха тези данни несъстоятелни.

Бел. на редактора: Има филм с Том Ханкс, където неговият герой засяда на летището и не може да излезе, а периодично говори и на български: 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: