Руските жени искат мъжете си у дома

Руските жени искат мъжете си у дома Снимка: moscowtimes.ru

В зала в покрайнините Москва се случва нещо необичайно - група жени публично критикуват руските власти

Съпрузите и синовете им са сред 300 000 резервисти, мобилизирани през есента на 2022 г. за войната в Украйна. ВВС описва историята на този рядък протест за руската действителност. 

Жените се запознали в социалните медии и създали група, наречена The Way Home. Възгледите им за войната са различни. Едни твърдят, че я подкрепят, други са скептични към "специалната военна операция" на Кремъл. Много от тях не са чували близките си от месеци. Това, което ги обединява, изглежда е убеждението, че мобилизираните мъже са изпълнили своя дял от битките и трябва да се върнат у дома при семействата си. 

Властите не са на това мнение. В Русия публичната критика на всичко, свързано с войната, е риск. Повечето хора подбират думите си много внимателно, особено на обществени места, защото познават мерките срещу „несъгласните”. Разочарованието им обаче е осезаемо.

„Путин беше много популярен в Русия, защото след 90-те години той донесе стабилност и сигурност. Сега все повече хора вече разбират, че със стабилността и сигурността е свършено“, казва градският съветник Борис Надеждин, който е отишъл да изслуша жените. Той е един от малкото критици на правителството и сега се опитва да регистрира кандидатурата си за президентските избори. Твърди, че войната е навредила на популярността на Владимир Путин в страната.

Руската общественост като цяло е критично настроена към жените, които се борят за връщането на своите мобилизирани съпрузи, синове или братя. Критикуват ги и поддръжниците на „специлната военна оперция”, но и противниците й проявавят малко съчувствие - осъждат мъжете, че са спазили заповедта за мобилизация и са приели да участват във войната. Трета група са апологетите на Кремъл, които представят жените като западни марионетки. Депутат от комисията по отбрана на Държавната дума наскоро посочи „подбудителите” – „украинската армия или ЦРУ”.

За да популяризират искането си, съпругите на мобилизираните резервисти имат нова традиция. Всяка събота слагат бели забрадки и пътуват до центъра на Москва, за да поставят червени карамфили пред Вечния огън до Кремълските стени. Това е тяхната форма на мирен протест и начин да кажат "Никога повече".

„Преди изпитвах огромно уважение към Владимир Путин. Сега съм по-неутрална. Все още ми е трудно да повярвам, че той знае какво се случва. Но ако наистина ни вижда като предатели, защото искаме мъжете си обратно, не разбирам защо има такова отношение към граждани, които някога са гласували за него", казва една от „белите забрадки”.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: