В Украйна ще налагат затвор за бягство от мобилизация

В Украйна ще налагат затвор за бягство от мобилизация

Все повече украинци не желаят да воюват за родината: всеки ден се регистрират до 50 опита за незаконно напускане на страната

В Украйна предложиха да се затегне отговорността за незаконно преминаване на границата с цел избягване на мобилизация, се казва в обяснителната бележка към документа.

Съответният законопроект вече е внесен във Върховната Рада, а сред авторите на документа са депутатите от партия "Слуга на народа" Сергей Кузминих, Александър Горенюк и Анатолий Остапенко.

"Основните цели и задачи на законопроекта са засилване на наказателната отговорност за незаконното прехвърляне на лица през държавната граница на Украйна, извършено по време на военното положение; въвеждане на наказателна отговорност за пресичане на държавната граница на Украйна с цел избягване на военна служба по време на мобилизация", се казва в текста на докладната записка.

Според законопроекта хората, напуснали страната с цел избягване на мобилизация, могат да бъдат лишени от свобода за срок от 3 до 5 години. Освен това законопроектът предвижда затягане на отговорността за незаконно прехвърляне през границата до 5-7 години затвор, докато действащото наказание предвижда за това лишаване от свобода от 3 до 5 години.

Също така се уточнява, че повторното извършване на тези действия ще бъде наказвано с лишаване от свобода за срок от 5-8 години. Лице, което е напуснало страната с цел избягване на мобилизация, но се е върнало в страната рамките на шест месеца и доброволно е заявило за деянието си, може да бъде освободено от наказателна отговорност.

Според представителя на Държавната гранична служба на Украйна Андрей Демченко, в Украйна ежедневно се регистрират до 50 опита за незаконно напускане на страната.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: