Руски IT специалист буквално хвана гората, за да не го принудят „да убива украинци”

Руски IT специалист  буквално хвана гората, за да не го принудят „да убива украинци” Снимка: Telegram

Условно наречен „Калинин”, пред ВВС програмистът казва, че е взел решението си след глоба и двуседмичен арест заради плакат „Не на войната”, който залепил на жилищния си блок.

Убеден пацифист, Калинин не искал да рискува да го мобилизират и  да го изпратят на фронта, но за разлика от стотици хиляди руски мъже, не искал и да напуска страната. „Тук не е много удобно, но за мен би било психологически трудно да напусна Русия”, казва той в онлайн-интервю за ВВС. 

Близо четири месеца програмистът живее на палатка в гората. Антена на високо дърво му дава достъп до интернет, енергия получава от слънчеви панели, а за да се топли и да готви, сече дърва. На всеки три седмици съпругата му го запасява с храна. Двамата се срещат в „междинен пункт”, а Калинин складира продуктите в различни „тайници”, от където ги взима през няколко дни.

Той казва, че е любител на живота на открито и къмпингуването, така че изборът му е бил лесен, още повече, че е разполагал с необходимото оборудване. Изненадан е само от необичайно ниските за района температури, паднали до -11°C. Първоначално е разположил бивака си в две палатки – за работа и нощувка, но сега ги е обединил, в една „двойна”.

"Имам овесени ядки, елда, чай, кафе, захар. Разбира се, нямам достатъчно пресни плодове и зеленчуци, но не е много лошо", казва той.

В някои отношения Калинин продължава предишния си живот - работи дистанционно по осем часа на ден на същата работна позиция, включително през уикенда, за да компенсира часовете, в които няма достатъчно слънчева енергия. Поддържа връзка и с много от колегите си, които са се установили в Казахстан.

Новоизпеченият трапер се надява температурите да продължат тенденцията си към покачване и смята, че се е защитил добре. „Ако не са в състояние физически да ми връчат призовка, или да ме завлекат със сила до военната служба, тук съм 99% защитен срещу мобилизация или друг тормоз”, казва той. 

След мобилизацията, войната влезе в много руски семейства. Внезапно и бързо синове, бащи и братя се озоваха на фронта, често с лошо оборудване и минимално обучение. Ако преди конфликтът е изглеждал далечен, сега никой в Русия не го игнорира. Въпреки това публичните протести са рядкост – което в Украйна и на Запад критикуват. Но Калинин казва, че хората с право се страхуват.

„Имаме мощна тоталитарна държава. През първите шест месеца на войната необходимите закони се въвеждаха с невероятна скорост. Ако сега човек се обяви против войната, ще го преследват“, казва програмистът.

Той смята, че въпреки неудобствата и раздялата с жена му, сегашният му живот все още е за предпочитане пред мобилизацията, фронта или затвора. Сдобил се е с мащабна фенска маса в Telegram, където  около 17 000 души  ежедневно следят постовете и клиповете му. "Нещата, които преди ми изглеждаха важни, загубиха значението си. Много хора са в далеч по-лошо положение от мен”, разкрива новата си философия пацифистът.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: