Руски съд осъди на затвор бременна жена за отклоняване от военна служба

Руски съд осъди на затвор бременна жена за отклоняване от военна служба Снимка: theins.ru

Според съда, бременността не е причина за избягване на военна служба по време на мобилизация и бойни действия

Жената, която е военнослужещ с чин ефрейтор, е осъдена на шест години затвор при общ режим, но е получила отсрочка на изпълнението на присъдата до 2032 г., когато първото ѝ дете навърши 14 години, съобщава „КоммерсантЪ”

Съдебната колегия на гарнизонния съд е признала за виновна подсидъмата военнослужеща с аргумента неявяване на служба без уважителна причина по време на мобилизация и в условия на въоръжен конфликт или бойни действия, съгласно Наказателния кодекс на Руската федерация. Присъдата ѝ е потвърдена и от окръжен военен съд, въпреки че военната медицинска служба е издала на подсъдимата препоръка за временно освобождаване от служба поради бременност, както и като майка на дете, родено през 2018 г. 

Но военните съдебни инстанции са изтълкували неявяването ѝ пред ръководството на военното поделение като причина за наказателното преследване. Според обвиняемата, тя е била сигурна, че информацията от медицинската служба ще бъде предадена на началниците ѝ. Военният прокурор обаче не е приел тези доводи и е постигнал осъдителна присъда. 

Въпреки че по руските военни стандарти, а и според „КоммерсантЪ”,  присъдата е лека, адвокатът на обвинената е решил да обжалва „поради съществени нарушения на наказателно-процесуалното законодателство“. Както отбелязва руският ежедневник, клиентката му се е съгласила „неохотно” с обжалването. 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: