2539 проекта кандидатстваха по Плана за възстановяване за технологична модернизация

2539 проекта кандидатстваха по Плана за възстановяване за технологична модернизация Снимка: Министерство на иновациите и растежа

2539 подадени проекта за 634 млн. лв. кандидатстваха по Плана за възстановяване за технологична модернизация

2539 подадени проектни предложения за 633 841 469 лв. безвъзмездна финансова помощ (БФП) са подадени по първата отворена процедура „Технологична модернизация“ по Плана за възстановяване и устойчивост (ПВУ). 

Кандидатстването започна на 22.07.2022 г. и приключи на 21.09.22 в 16:30 ч. Бюджетът на процедурата е в размер на 260 млн. лв. и е насочен към микро-, малките и средни предприятия. Документите се подаваха изцяло онлайн през системата ИСУН 2020. Оценката на проектите ще приключи до края на годината, съобщиха от Министерството на иновациите и растежа.

Процедурата беше насочена към четири от икономическите сектори на страната – C (Преработваща промишленост), Е (Доставяне на води; Канализационни услуги, управление на отпадъци и възстановяване), J (Създаване и разпространение на информация и творчески продукти; Далекосъобщения) и M (Професионални дейности и научни изследвания). 

Това са предимно производствените фирми – за лекарства, медицински изделия и уреди, компютри или оптични материали, храни, напитки, облекла и др. Допустими бяха още предприятия, които се занимават със събиране на отпадъци или с рециклиране на материали, филмови и телевизионни студиа, радиа, телевизии и информационни агенции, както и компании с архитектурна, инженерна или научноизследователска и развойна дейност.За микропредприятия общата безвъзмездна сума може да бъде до 180 хил. лв., за малки предприятия е до 350 хил. лв., а за средни – до 700 хил. лв.

24 часа преди изтичане на срока за кандидатстване подадените проекти бяха 1 700 за над 440 млн. лв. безвъзмездна финансова помощ. 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: