Ще внедри ли Илон Мъск високотехнологична телепатия?

Ще внедри ли Илон Мъск високотехнологична телепатия? Снимка: becominghuman.ai

Бъдещето се гради в настоящето - това е философията, която движи компаниите на Илон Мъск

За няколко години магнатът стана една от най-известните личности в света – и не толкова заради богатството си, а заради това, което прави с него. Парите преместват планини и размиват линията между реално и фантастично - и това превръща Мъск според едни в герой, според други - в суперзлодей. Безспорно е, обаче, че със своите пари той строи една империя по последна дума на технологиите – такива, каквито не вярвахме, че може да видим в наши дни.

Електромобили, ракети за многократни полети, пътешествия до Марс или устройства, с които да разширим капацитета на мозъка си - в това инвестира Илон Мъск, макар и с променлив успех. Но ако милиардерът има една безспорна способност, то тя е да продава проектите си така, като че ли всичко в тях е „супер” и е просто въпрос на време да се осъществят. Може би затова е добре да приемаме някои от идеите му по-предпазливо, например тези, които разработва компанията му Neuralink – устройствата, с които се предполага, че ще разширим паметта си, като се свържем с данни в облак, или че ще говорим помежду си с нещо като високотехнологична телепатия. Това обещава интерфейсът на Илон Мъск „мозък – компютър”, но доколко е вярно? 

Истината е, че разширяването на паметта и връзката с облак засега са предизвикателства, към които дори не знаем дали сме направили първата крачка - нито технологично, нито теоретично. Но възможно ли е Neuralink да осъществи високотехнологична телепатия? 

Нашият мозък работи благодарение на комбинация от електрически и химически сигнали, които индуцират малки електромагнитни полета, а това на теория би могло да ни даде представа какво се случва в нервната мрежа, кое в какъв ред се активира, какво означават електрическите импулси и т.н. 

Най-общо казано, по този начин работи енцефалографската машина. Но електричеството, произвеждано от нервите ни, е слабо, а и черепът силно го ограничава, затова сензорите ѝ са залепени за черепа и са пълни с гел, който отслабва бариерата между кожата и електрода. Но дори при тези условия единственото, което открива енцефалограмата, е сумарната електрическа активност на нервните мрежи в мозъка, така че няма особени основания да се говори за задействане или контролиране на тези мрежи от разстояние. Това вече би било телепатия, а по общо мнение тя е нещо като магия. 

Но както казва сър Артър Кларк, всяка напреднала технология не се различава от магията и поне в този ред на мисли опитите да се създадат системи за високотехнологична телепатия не са безпочвени. Тогава и това, което Илон Мъск разработва, на едно основно ниво не е невъзможно. Не говорим за машини, способни да преобразуват мислите ни в електрически сигнали, да ги изпращат в друг мозък и да ги превръщат в четивна електрическа активност, а за нещо по-постижимо – напр. предаване на емоции, предупреждения или указания за ориентиране. 

Миналата година Илон Мъск обяви, че Neuralink са създали електрод с 2000 порта, всеки от които 20 пъти по-тънък от косъм! През отвор в черепа роботизирана ръка имплантира електрода директно в мозъка и макар че до момента експерименти са правени само с животни, в бъдеще с този имплант ще можете, например, да се свързвате с интернет, а хора с увреждания ще могат да командват мускулите си и да владеят тялото си. Би било прекрасно... 

Но идеите на Илон Мъск нямат граница. Youtube e пълен с негови клипове, в които обяснява (или продава) технологиите на Neuralink, а в свое изявление, показано по DW, Мъск казва, че в една бъдеща версия на импланта ще можете да качите всичко – паметта си, спомените си, да им направите „резервно копие”, така че да можете да ги възстановявате, да ги изтеглите, да ги качите в друго човешко тяло (също с имплант), или в робот... Но процесът, разбира се, ще работи и в двете посоки, а това означава, че ще можем да се манипулираме един друг, нещо повече – ще може да ни манипулира някой, за когото дори не подозирме... Би ли ни харесало? 

Както самият Мъск казва: „Задава се странно бъдеще...”

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: